IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Visa надмина очакванията за печалбата си и планира обратно изкупуване на акции

Програмата за обратно изкупуване е на стойност 25 млрд. долара

12:29 | 25.10.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Тримесечната печалба на Visa надмина прогнозите на Wall Street, след като разходите по потребителските карти се повишиха, а най-голямата разплащателна мрежа в света обяви нов план за обратно изкупуване на акции за 25 млрд. долара, пише Bloomberg.

Нетната печалба е достигнала 4,7 млрд. долара, или 2,27 долара на акция, през фискалното четвърто тримесечие, завършило на 30 септември. Това надхвърли средната прогноза на анкетираните от Bloomberg анализатори за 2,23 долара на акция. Обемът на плащанията е нараснал с 8,7% до 3,2 трлн. долара.

„През годината бяхме свидетели на устойчиви потребителски разходи“, коментира главният изпълнителен директор Райън Макинъри. „С навлизането в новата фискална година, аз съм уверен в способността ни да постигнем резултати, на фона на геополитическата и икономическата несигурност“.

Цената на акциите на Visa се понижи с по-малко от 1% по време на следборсовата търговия в 18:45 ч. местно време в Ню Йорк. От началото на годината до приключане на сесията вчера книжата са повишили стойността си с 13 на сто.

Американските потребители останаха устойчиви на фона на геополитическите катаклизми, упоритата инфлация и заплахата от рецесия. Все пак American Express миналата седмица отчете забавяне на растежа на разходите по своите корпоративни карти.

Федералният резерв предстои да обмисли промяната на лимита на таксите, които търговците трябва да плащат на банките всеки път, когато потребителите ползват дебитна карта.

Visa следи отблизо развитието по случая и ще бъде готова да отговори, ако е необходимо, коментира главният финансов директор Крис Су. Компанията умее да реагира на променящата се регулаторна среда. „Това са неща, които знаем как да правим добре“, допълва той.

Конкурентът Mastercard трябва да обяви финансовите си резултати преди началото на борсовата сесия в САЩ в четвъртък.

Нетните приходи на Visa са нараснали с 11 на сто до 8,61 млрд. долара, което се оказа над средната прогноза на Wall Street за 8,56 млрд. долара.

Най-голям ръст на разходите по карти е записан в Централна Европа, Близкия изток и Африка – 22% спрямо година по-рано.

Трансграничните обеми са се увеличили с 16 на сто, което е под 36% за същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още