IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Visa и Mastercard удрят спирачките на криптопартньорствата си

Компаниите са решили да отложат пускането на определени продукти и услуги, докато пазарните условия и регулаторната среда не се подобрят, съобщават източници

21:07 | 01.03.23 г.
Снимка: Justin Sullivan/Getty Images
Снимка: Justin Sullivan/Getty Images

Американските гиганти в сектора на плащанията Visa и Mastercard удрят спирачките на плановете за нови партньорства с криптокомпании след поредица високопрофилни кризи в сектора, съобщават за Ройтерс хора, запознати с въпроса.

Криптоиндустрията стана жертва на неочакван обрат на инерцията през 2022 г., когато фалити на водещи фирми като FTX и BlockFi разтърсиха инвеститорите и увеличиха регулаторния надзор.

Както Visa, така и Mastercard са решили да отложат пускането на определени продукти и услуги, свързани с криптовалути, докато пазарните условия и регулаторната среда не се подобрят, съобщават запознатите, пожелали анонимност, тъй като въпросът е конфиденциален.

„Скорошните високопрофилни крахове в криптосектора са важно напомняне, че имаме дълъг път да извървим, преди криптовалутите да станат част от традиционните плащания и финансови услуги“, каза говорител на Visa, най-голяма в света компания за обработка на плащания.

Това обаче не променя криптостратегията на компанията, както и нейния фокус, допълни още той.

Представител на Mastercard, от своя страна, посочи: „Нашите усилия продължават да са фокусирани върху основната блокчейн технология и как тя може да бъде приложена за адресиране на сегашни слаби места и изграждане на по-ефективни системи“.

През последните няколко години водещите фирми за картови разплащания затоплиха отношения с криптосектора на фона на растящата му популярност – някои дори го определиха като следващото голямо нещо във финансите.

Картовите компании съобщиха за редица партньорства с криптофирми и започнаха проучвания на блокчейн технологията.

Mastercard обяви партньорство с криптокомпанията Nexo през април за пускането на карта, която позволява на потребителите да използват стойността на своите дигитални активи, без да ги продават

През ноември Visa пък прекъсна своето международно споразумение с фалиралата криптоборса FTX – само месеци след като обяви, че разширява партньорството си с платформата.

Картовата компания American Express също съобщи през 2021 г., че ще обмисли възможността за използване на криптовалути като възможна опция за осребряване на наградни точки в бъдеще.

Тя обаче не вижда криптовалутите като стратегически приоритет в краткосрочен план, посочва запознат източник.

„В краткосрочен план не виждаме криптовалутите да заменят нашите основни платежни и кредитни услуги“, говорител на AmEx заяви, като допълни, че компанията продължава да проучва технологията.

„Те не могат и не трябва да продължават напред, докато няма ясна регулаторна рамка“, посочва Томас Хейс, председател на инвестиционната фирма Great Hill Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още