fallback

Свършиха евтините кредити за руските производители на електроника

Секторът не може да разчита на местното производство при покупката на компоненти

10:19 | 03.11.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

От 1 ноември руските производители на електроника вече не могат да разчитат на преференциални условия при вземането на кредит за покупка на компоненти, съобщава руското издание "Комерсант" като се позовава на свои източници. Компаниите, произвеждащи системи за съхранение на данни, смартфони, базови станции и друго оборудване, вече ще трябва да се съобразяват с пазарните условия, където лихвите по кредитите достигат 15-20%, допълва още изданието.

Досега секторът се възползваше от постановление на правителството от март 2022 година, според което за покупката на компоненти можеха да се използват заеми при преференциални лихви от 1-5%. Според компаниите средствата просто са свършили.

От Министерството на финансите обясняват пред "Комерсант", че е отправено искане програмата да продължи, включително и през 2024 година. Официално мярката на Москва насърчава развитието на производството на електроника и радиокомуникационна техника. Но след началото на войната в Украйна за руските компании стана трудно да си доставят компоненти - например чипове, които могат да бъдат използвани във военната индустрия за производството на ракети и друго оборудване.

Руската централна банка повиши и основната лихва в опит да ограничи инфлацията и падането на руската рубла. Това означава, че заемите за индустрия, която няма преференции от държавата, ще станат още по-скъпи. Източници на "Комерсант" сред производителите на електроника очакват, че тегленето на кредити ще бъде ограничено, а съответно ще се забави и развитието на целия сектор.

Компаниите не могат да разчитат на местно производство, категорични са още от индустрията. В повечето случаи такива части не се произвеждат в страната, а когато ги, има цената им е десетина пъти по-висока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:19 | 03.11.23 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още