IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свършиха евтините кредити за руските производители на електроника

Секторът не може да разчита на местното производство при покупката на компоненти

10:19 | 03.11.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От 1 ноември руските производители на електроника вече не могат да разчитат на преференциални условия при вземането на кредит за покупка на компоненти, съобщава руското издание "Комерсант" като се позовава на свои източници. Компаниите, произвеждащи системи за съхранение на данни, смартфони, базови станции и друго оборудване, вече ще трябва да се съобразяват с пазарните условия, където лихвите по кредитите достигат 15-20%, допълва още изданието.

Досега секторът се възползваше от постановление на правителството от март 2022 година, според което за покупката на компоненти можеха да се използват заеми при преференциални лихви от 1-5%. Според компаниите средствата просто са свършили.

От Министерството на финансите обясняват пред "Комерсант", че е отправено искане програмата да продължи, включително и през 2024 година. Официално мярката на Москва насърчава развитието на производството на електроника и радиокомуникационна техника. Но след началото на войната в Украйна за руските компании стана трудно да си доставят компоненти - например чипове, които могат да бъдат използвани във военната индустрия за производството на ракети и друго оборудване.

Руската централна банка повиши и основната лихва в опит да ограничи инфлацията и падането на руската рубла. Това означава, че заемите за индустрия, която няма преференции от държавата, ще станат още по-скъпи. Източници на "Комерсант" сред производителите на електроника очакват, че тегленето на кредити ще бъде ограничено, а съответно ще се забави и развитието на целия сектор.

Компаниите не могат да разчитат на местно производство, категорични са още от индустрията. В повечето случаи такива части не се произвеждат в страната, а когато ги, има цената им е десетина пъти по-висока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 7
Tikva007
преди 5 месеца
Ташка и Бомбашка във вихъра на танца. Жрицата на измишльотините си общува с охраната. Жалка история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 9
zelka007
преди 5 месеца
До: khao ... последно имаше некъв "рассийски производител" на монитори , монтирал рассийски чип разриаш ли за да барне субсидийка за производител ... ама некъв блогър разблобил мониторът , и чипа запоен за платката , но не работи ... не прави абсолютно нищо ... :))) ... управлението си минава през такъв на qualcomm ... безаналогова технология , самодостатъчна ... велик стабилен галактически полюс на света , около който е като увеселително влакче ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 10
zelka007
преди 5 месеца
мдааа ... друзя антиваксъре-газовици ... даже и ние наскоро изгонихме от България няколко "производители на електроника" ... от Обединетото кралство тоже изгониха такива "производители" ... от цяла Европа ги гонят тези работливи мирни хорица ... въобще големо производство тече ... и в Китай работели такива производители ... :))) ... кво стана с неона ?! нали го спреха ?! гъкнете ве нефелници ссддухани ?! нали единствената манифактура за подложки на чипове била в подземията на кремля ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 9
khao
преди 5 месеца
До: Tikva007 не е от нейде из Европа, ами от Виена... ;)) тоя любим по няква причина град на руските шпиони :))) заври си и тая опорка в широкия зааадник при другите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 11
khao
преди 5 месеца
До: 0pk верно е тайна, полезен... толкова е пазена тая тайна, че даже путкииин незнае за съществуването му, па зелю ли ще знае :)))) това е известно само на 2-3ма от най лъжливите тролеии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 12
khao
преди 5 месеца
хахаха, руските производители на какво? що ни разсмивате, всичко което се завива с ключ по малък от 22 в русия се води за нанотехнологии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 8
Alex Silver
преди 5 месеца
Руснаците си правят сами всичко до 60 нм, а тук попада почти цялата военна електроника. Това, че начело на ФЕС е акушерка с неизчерпаемо широки познания за света, едва ли ще помогне на спаружващия се съюз. По-скоро ще им трябва погребален агент, а не акушерка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 9
0pk
преди 5 месеца
До: Tikva007 те чиповете за ракети си ги правят сами отпреди СВО-то, ама тихо това е тайна, която зелкича не знае. Нека си мисли, че сега по-настървено ще нападат, за да заситят глада за чипове. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 11
Tikva007
преди 5 месеца
*Свършиха евтините кредити за руските производители на електроника* - Още по-лошо! Свършиха пералните в украйна! Това, според Фон дер Лаен, Арестович и наша Ташка трябва да е Денят на Победата! Само че, защо Арестович току що си обра крушите от украйна и вече църка нейде от чужбина, като е сменил рефрена - перемогата вече е катастрофа, която трябва да се спре веднага с примирие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още