IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо виреят добре deepfake новините в социалните мрежи?

Оригинални и официални новини могат да имат обозначителен знак за проверена информация, посочи Спас Иванов, съосновател на Baseline IT Security

10:58 | 09.11.23 г. 2
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

За хората ще става все по-трудно да различават deepfake новините (манипулирани от изкуствен интелект - бел.ред.), затова е необходим дигитален отпечатък. Все пак полезният ефект от изкуствения интелект ще превъзхожда възможните неприятности. Това заяви в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria Спас Иванов, съосновател на Baseline IT Security.

Той прогнозира, че със сигурност ще има все повече манипулирани резултати чрез deepfake, защото става все по-евтино и достъпно това да се прави качествено.

Той очаква до 1 до 2 години за хората, които не са запознати с технологията, да бъде изключително трудно да имат възможността да различат кое е deepfake и кое не. „Истината е, че за близо 60% от възрастното население все още социалните мрежи са основен източник на информираност, а същевременно те са плодородна почва за всякакви манипулации. Когато се появи фалшива новина в онлайн пространството, дори да бъде бързо разобличена, в рамките на няколко минути започва да се споделя, коментира и да изплува в алгоритмите на социалните мрежи“, даде пример Иванов.

Според него има начин да се противодейства – новините, които са оригинални и официални, могат да имат дигитален отпечатък. „Целта е, когато зрителят види, че няма обозначителен знак да знае, че тази информация не е проверена“, обясни експертът, но допусна, че това обаче по никакъв начин няма да спре хората да повярват, споделят или коментират.

Спас Иванов съобщи, че Европейската комисия ще назначи задължителни мерки към социалните мрежи за обозначение, което да доказва автентичността на новината, но този период все още е далеч, защото Европа страда от липса на силни лидери, които да наложат воля. "Докато в Америка вече решиха да предприемат мерки свързани с изкуствен интелект, добави Иванов. – Колкото и да искаме децентрализирана икономика и информация, истината е, че когато всеки може да публикува каквото пожелае, без да носи отговорност – няма как да е по друг начин.“

Според него е абсурдно твърдението, че при машинното гласуване е възможно избирателят да посочи един избор, а машината да разпечата друг. По думите му това е абсолютна спекулация и „заигравка с тънката струна на доверие в обществото към нещо непознато, каквито са машините“.

„Технологията на машините за гласуване е обезопасена и сигурна – достоверността ѝ зависи от хората, които работят с нея. Проблемът с машинното гласуване беше изкуствено създаден с цел да се елиминира на първия тур. Паметта на машините няма никаква стойност - не се одитира, не се изследва и не се снемат никакви данни от нея", коментира той.

Спас Иванов напомни, че политическите агитации не спряха през цялото време, дори в деня за размисъл през социалните мрежи. „Все пак в онлайн пространството нямаше толкова много нарушения в сравнение с други години. Най-любопитни изяви имаше по отношение на София, където и за двамата кандидати продължаваха да се тиражират новини“, посочи експертът.

Deepfake новините ли са новата мода в киберфалшификациите? Как реагира бизнесът, който е изцяло коректен към данъчната система, на максималния осигурителен доход? Ще се дигитализира ли Столична община, след като на кметския стол сяда човек от IT сектора? Кои са киберзаплахите и предизвикателствата пред съвременния свят?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 5 месеца
До: khao на твоа фейсбук излизат само голи жени доукрасени с ИИ, което кат са замисля пак е диипфейк :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 5 месеца
елементарно е, защото те таргетират.. алгоритъма разбира че си тъъъп и податлив на пропаганда и те залиа с нея.. Защо на моя фейсбук не излиза нито една, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още