IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войните винаги са съпътствани от информационна мъгла и тази в Украйна не е изключение

Многото информационни канали объркват аудиторията, пише в анализ АР

18:25 | 06.08.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Войните по света винаги са съпътствани от дезинформация, лошо представена информация или направо липсата на информация - страните често обявяват победи, за които няма начин да бъдат потвърдени, или си мълчат за загубите. Създава се информационна мъгла, която пречи на хората да се ориентират и войната в Украйна не е изключение, пише в анализ АР.

Най-мащабната война в Европа от десетилетия започна с дезинформация - руският президент Владимир Путин струпа стотици хиляди военни на границата с Русия, коментирайки, че те са на учение и ще се приберат по домовете си след края му. На 24 февруари 2022 година те обаче прекосиха границата на Украйна.

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски публично неглижираше заплахите, което притесняваше Запада, но укрепленията  и факта, че Русия не успя да превземе столицата, подказват, че украинските военни са били подготвени не просто "за всеки случай".

Появиха се и митове като например за "Призрака от Киев" - пилот на украински изтребител, свалил сам поне шест руски самолета. Откъде тръгва тази история не стана ясно, но украинските власти официално я обявиха за измислена.

Руските власти също определят като "измислици" дори и истории, за които има снимки като доказателства. АР припомня за своя репортаж от бомбардировката на родилен дом в Мариупол в началото на войната и кадрите с бременна жена, носена на носилка. Представителят на Русия в ООН веднага нарече снимките "фалшиви" и обясни, че Русия обстрелва единствено военни цели. Външният министър Сергей Лавров обаче остави вратичка, обяснявайки че украински военни са се укривали в болницата и затова тя може да бъде наречена законна цел за руснаците.

По-късно, след като градът попадна под окупация, сниманата жена разказа в интервю за руски медии, че АР не са поискали разрешение да я снимат, а и не е чула никакъв звук от самолет преди случилото се в родилния дом, тоест че болницата е попаднала под артилерийски обстрел, а не е имало ракетен удар. Все пак жената призна, че атака срещу болничното заведение все пак е имало.

Информационна мъгла има и около разрушената сграда на драматичния театър в Мариупол. Според украинските власти в бомбоубежищата там са били 600 души, които са загинали при взрива. Руски военни обаче отричат да са обстрелвали сградата и твърдят, че украинските военни са се били барикадирали вътре и след това са я взривили сами.

И двете страни ежедневно съобщават за стотици убити военни, а информацията за това трудно може да бъде проверена. В един от случаите руското Министерство на отбраната съобщава за масов обстрел в Краматорск, при който е разрушена казарма и са загинали повече от 600 украински военни. Екип на АР обаче се озовава на мястото на следващия ден и намира сградата, по която има минимални щети и никакви признаци за загинали хора вътре.

Украинските власти обясняват, че съобщават за убитите руски военни на базата на видеа и доклади от местата на бойните действия. Според тези данни бройт на загиналите руски военни в Украйна е почти 250 хил.

Има случаи, когато Украйна и Русия се обвиняват взаимно за разрушения. Например при взрива на стената на язовир Каховка. Тогава руснаците коментираха, че причината е обстрел с HIMARS - ракетни системи на въоръжение в Украйна. Според международни експерти обаче стената е строена по съветско време и е проектирана да издържи ракетни удари. Подобни разрушения могат да бъдат причинени от експлозии, разположени вътре в самото съоръжение, до което достъп обаче имат само руските военни, които бяха окупирали язовира и водната централа.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

Руските военни отказват да поемат отговорност и за редица ракетни удари по цивилна инфраструктура, включително и по катедралата на Одеса, посочвайки, че щетите са от отломки от унищожени от украинските системи за противовъздушна отбрана.

И двете страни демонизират врага си и предупреждават за провокации. Сергей Лавров обвини Зеленски, че планира използването на т.нар. "мръсна бомба" с цел да обвини Русия. От своя страна украинският президент нееднократно предупреждава за опити на руснаците да предизвикат ядрена катастрофа в окупираната Запорожка АЕЦ.

Инспекторите на Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) са на място и съобщават, че в мястото около централата действително има минирани участъци, което е нарушение на правилата за ядрена безопасност. Няма видими експлозиви по съоръженията, допълват те. От МААЕ ообаче съобщават, че понякога са допускани до зони, които искат да проверят, след седмици.

Всяка нация изкривява конфликта, пише още АР и допълва, че при това се преследвати постигат различни цели - да бъдат мобилизирани военните и обществото, да получи подкрепа от съюзниците си или да изплаши противника си и да го принуди да напусне позиции. За публиката обаче понякога е трудно да се ориентира в информационната мъгла дори и при наличието на толкова много източници на информация. Всъщност именно  наличието на толкова много канали е объркващо, защото всяка информация стига моментално до аудиторията, пише АР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 06.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: cyclop Мдааа, слабоумче, пак ли за центове се раздрънча? Това някаква бейсик опорка ли е, като изпаднеш в ступор и няма какво смислено да кажеш - включва се записът с центовете? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 12
cyclop
преди 8 месеца
До: Скъсана_Ушанка ...Биомаса, ти защо реши че трябва да се обадиш? За едните центове ли? Слагай два коментара, както обикновено - за двойно центове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 18
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: cyclop Идеално си описал москалското информационно пространство! Няма какво да добавя. ******Многото информационни канали обръкват аудиторията - аудиторята трябва да си слуша само телевизора и да й се казва оттам какво да мисли и да вярва. Какви са тия различни информационни канали, които може да дават информация от различна гледна точка и да объркат биомасата. Биомасата трябва точно и ясно да знае кой са й казали че е лошият и кой е добрият.****
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 17
sssaaa
преди 8 месеца
До: cyclop, един от тия канали е този на Фекалната Зелка, която ръси всеки ден тука как Руснаците претърпяват огромни загуби, ракетите им били свършили, патриотите сеаляли кинжали без проблем. А не казва истината с думи-как Украйна има над 10 мобилизации до сега срещу 1 такава на Русия, как САЩ използват Украинския народ за дестабилизиране на Русия. Как не казват че в цялото правителство е Украйна преди намесата нанРусия има само 1, който не е Евреин и мн други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 12
cyclop
преди 8 месеца
Многото информационни канали обръкват аудиторията - аудиторята трябва да си слуша само телевизора и да й се казва оттам какво да мисли и да вярва. Какви са тия различни информационни канали, които може да дават информация от различна гледна точка и да объркат биомасата. Биомасата трябва точно и ясно да знае кой са й казали че е лошият и кой е добрият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още