IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NYT: Само взрив отвътре може да разруши язовир Каховка

Експерти са анализирали сеизмични данни и сателитни снимки и на тяхна база отхвърлят версията за външен обстрел

09:21 | 18.06.23 г. 13
Автор - снимка
Създател
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Между 2 и 3 часа сутринта на 6 юни експлозии разрушават стената на язовир Каховка, което предизвика мащабно наводнение в Херсонска област в Украйна. Водите нанасят големи щети както по отношение на инфраструктурата, така и върху околната среда. В момента украинските власти забраняват къпането и риболова покрай бреговете на Одеса заради попадналите опасни вещества и болестотворни бактерии, включително и на холера, във водите на Черно море.

И двете воюващи страни се обвиняват за катастрофата. Мащабно разследване на New York Times обаче показва, че разрушаването на язовира е възможно единствено от "вътрешен човек". Стената е изградена през 50-те години на миналия век така, че да издържи почти всякаква атака отвън, казват експрети, цитирани от изданието. Взривът категорично е отвътре - от минираните съоръжения на стената, допълват те.

Язовирът и водната централа са под руска окупация почти от началото на войната през пролетта на 2022 година. През есента украинските военни се приближиха до съоръженията, освобождавайки Херсон, но така и не се стигна до офанзива. Изтеглейки се от региона руските военни разрушиха част от пътя, който минава върху язовирната стена, за да спрат хода на украинската операция в региона. Според експерти, анализирайки снимки от тогава, язовирната стена не е повредена.

През август украинските военни удариха пътното платно с HIMARS, но също не успяха да нарушат целостта на стената, сочат още източници на NYT.

В своето разследване от американското издание цитират данни от сеизмологичните центрове в Румъния и Украйна, които показват поредица от взривове в сутрешните часове на 6 юни.Анализирани са и сателитни данни и множество снимки на разрушенията. На тяхна база американски инженери, експерти по експлозивите, са посочили, че разрушенията са причинени от взривове в галерия под съоръженията, до която достъп има само от машинното отделение на централата.

Евентуално ерозия на материалите, ако те не са отговаряли на стандартите, също може да причини подобни разрушения, но експертите не смятат, че това се е случило с язовира.

 Изданието е категорично, че руската страна е имала техническите данни и инженерните планове на съоръженията и разрушенията не са случайни - язовирът е взривен, за да бъде "изтрит" един от фронтовете в тази война още в първите дни на дългоочакваната украинска контраофанзива.

Инженерът Ихор Стрец, който е част от екипа,  поддържащ водните съоръжения по р. Днепър в периода 2005 - 2018 година, смята, че единственият начин за разрушаването на язовира е чрез взривяване на галерията. "Бих искал моята теория да не е вярна, защото това означава абсолютната загуба на язовира, но това е единственото обяснение", коментира той пред NYT и допълва, че галерията е слабото място на язовира.

Други инженери, експерти по изграждане на язовири и взривове, коментират, че взривяването на галерията на язовира обяснява случилото се - само по този начин може да бъде разрушена цялата структура на съоражението.

На теория е възможно предишните разрушения по пътното платно и някои от шлюзовете да са подронили съоръжението, но шансовете това да се е случило сега са нищожни, още повече, че снимките показват, че при изграждането на язовирната стена са спазени стандартите и са взети предвид подобни възможности. Изглежда, че от инженерна гледна точка язовир Каховка е добре проектирано съоръжение с модерен дизайн, признават още американските инженери.

Сезимологичните данни показват два взрива на 6 юни - в 2:35 часа и и 2:54 часа, уточнява норвежкият експерт Бен Дандо. Точното време е от съществено значение за анализиране на сателитните данни. Американските военни нямат картина от инфрачервени камери точно в този момент, а малко по-рано. На тяхна база източници на NYT в Министерството на отбраната отхвърлят теорията, че взривът е причинен от външна атака - чрез ракета или бомбардировка. В момента водещо за разследването в САЩ е вътрешен взрив, за който отговорни могат да бъдат руските военни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 18.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

13
rate up comment 19 rate down comment 8
aldy
преди 10 месеца
Ахъм, Делянчето е спец по язовирите. NYT какво писа за СП-тата? Че РФ сама си ги е гръмнала. После се отметна. Сега Залужни бил виновен за Патоците. На наглосакс вяра не може да има. А простичкият въпрос "Кой има интерес?" ясно сочи изпълнителя. Какво пише филанкишията няма значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 19
khao
преди 10 месеца
До: zelka007 не е смешно, неграмотноста набира сила по света... тия като цико и тиквата някой ден ше ни запалят на кладата само защото можем да четем и пишем..... то само като видиш дупката и ясно се вижда че взрива е от вътре. украинците нямат ракета с която да го думнат отвън!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 23
zelka007
преди 10 месеца
До: Lemon's ... чайниците някога затова са построили великата китайска стена ... :))) ... безспирните набези на тези племена ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 27
Lemon's
преди 10 месеца
Рубладжйите постоянно писаха, че рашистите не може да взривят стената на язовира, след като е под техен контрол. Същото и с Запорожката АЕЦ, жилища, складове за храни, болници и тръбата. Рашисти - долна *** с нечовешки ген. Никога повече цивилизацията не трябва да им подава ръка, като се изтеглят в Азия стена и ток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 26
zelka007
преди 10 месеца
До: данчонефелнатарубля ... и за това ще плащат кремльовските пoмiари ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 30
zelka007
преди 10 месеца
До: cyclop ... ам те военните си казаха още на сутринта , че това си е нагласено от рашибозука взривяване ... но не са длъжни да обясняват на велик мислител и аналитик като теб в детайли и откъде и как ги притежават ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 14
danchomentata
преди 10 месеца
изоглавен е производна форма на изоглавя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 23
zelka007
преди 10 месеца
До: данчонефелнатарубля ... нещо пак си се изпуснал ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 15
cyclop
преди 10 месеца
"Мащабно разследване на New York Times"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 13
danchomentata
преди 10 месеца
Самальота е летел низко и е изненадал зенитките на братушките.Ингилизите ша са врънат усрани от Sunny Beach, Bulgaria 2023.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още