IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щетите от разрушаването на язовир Каховка засега се изчисляват на 1,5 млрд. долара

Възстановяването на ВЕЦ "Каховка" ще струва още 1 млрд. евро

17:49 | 12.06.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Щетите от взривяването на ВЕЦ "Каховка" и разрушаването на язовира се изчисляват на 1,5 млрд. долара, сочат предварителните разчети на местните власти, оповестени от ръководителя на военната администрация Алексей Прокудин. В своя канал в Telegram той съобщава, че са наводнени около 55 хил. хектара гори.

"Водата, която вече не е годна за питейни нужди заради този терористичен акт, би стигнала за два дни на целия свят", посочва още Прокудин.

Украйна ще извършва постоянен мониторинг на състоянието на околната среда и епидемиологичната обстановка, работи се и за осигуряването на водоснабдяване на засегнатите области - Херсонска, Николаевска, Днипропетровска и Запорожка, чрез пробиването на нови кладенци. Преди дни премиерът на Украйна Денис Шмихал съобщи, че правителството отделя 2,4 млрд. гривни за осигуряване на вода в региона.

Кладенците са само временно решение, коментира още украинският премиер в социалните мрежи. Той поясни, че се планират нови водопроводи и съоръжения, които да решат проблема с водоснабдяването.

"Укрхидроенерго" пък съобщи, че самото възстановяване на ВЕЦ "Каховка", която е последното съоръжение от каскадата по река Днепър и без което работата ѝ не е пълноценна, ще струва над 1 млрд. евро.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пък предупреди, че в региона има хранилища на химически вещества и торове за селското стопанство, с което е известна Херсонска област. Сега те се изтичат към Черно море и заплашват целия регион със сериозни последици. Към морето се носят и дънни утайки, част от които вероятно са и опасни за човешкото здраве.

Властите в Одеска област съобщават вече за неколкократно намаляване на солеността на Черно море. По бреговете на Украйна се носят и останки от наводнените градове. Сред тях са и мини, които водата отнесе от първата линия на фронта.

По нареждане на Зеленски се разработва и механизъм за обезщетение на хората, пострадали от наводнението - за възстановяване на жилищата и финансова подкрепа, допълни още Шмихал в своя Telegram.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 12.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 10 месеца
До: Импeраторът ... китайците някога са построили стена , заради техните набези ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Импeраторът
преди 10 месеца
До: zelka007 изненадва ли те нещо - набезите на азиатските хорди към европейската цивилизация са на хиляди години - най-голямата ни грешка беше да си помислим, че са хора като нас и да им направил подарък да живеят при нас и като нас ... време е да си припомним, че тази рашистка Zган е по-близо до животните, да им затворим вратата към Европа и да ги оставим да ги оставим на произвола на китайците - те ще ги оправят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
zelka007
преди 10 месеца
гнuдите са взривили и язовирната стена на р.Мокри Яла ... на Кримският полуостров минират завода "Кримски титан" . от охладителните инсталации могат да изтекат 200 тона амоняк и да предизвикат още една мащабна еко катастрофа ... започнали са евакуация от Крим на служебната администрация и висшият офицерски състав и семействата им ... ще унищожат всичко , и ще убиват колкото могат ... бетонен зид трябва м/у човечеството и тези ypyди ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още