IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се отрази скандалът с машините на гласуването на местния вот?

Нужни са промени в Изборния кодекс сега, смятат конституционалисти

13:16 | 06.11.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Резултатите от изборите и легитимността на балотажа на местните избори не може да бъдат поставяни под съмнение заради отменените машини на първи тур от ЦИК, след като бе констатиран пробив. Недействителните бюлетини поради обърквания и фалшификации са проблем на липсата на образователна кампания на ЦИК. Това коментира по bTV експертът по конституционно право доц. Борислав Цеков.

По думите му големият брой недействителни бюлетини на първи тур се дължи на липсващата образователна кампания от страна на ЦИК и на самите партии, които не си обучават избирателите.

Според него в България трябва да се въведат машини от типа "устройство за маркиране на вот". „У нас трябва да се въведат машини, които са с тъчскрийн, разпечатват бюлетината, но в паметта на машина не се записва нито вотът, нито се брои. После може да има сканиране, за да се избегне машинациите в СИК. Това може да се преодолее със сканиране“, подчерта Цеков.

"Има нужда от разговор, свързан с отварянето на Изборния кодекс, за да се спрат фанатичните крайни позиции - само хартиена бюлетина или машинно гласуване. Така трябва да се подберат машините, за да бъдат сигурни, защото така подбрани машините от частна фирма създават недоверие", посочи Цеков.

Той смята, че трябва да има и хартия, и машина, но машините трябва да бъдат сигурни. „Надявам се да има промени в Изборния кодекс, които да са сега, а не в 12 без 5 преди следващите избори“, каза конституционният експерт.

Цеков посочи като пропуск в Изборния кодекс, че когато човек отиде да гласува, може да избере да гласува само за кмет на кметство или само за община или само за общински съвет, но слага подпис за всичко. По този начин, когато се броят бюлетините се отваряла вратата за манипулации. 

Конституционалистът доц. Наталия Киселова отбеляза, че големият въпрос ще е дали ще има недействителни бюлетини на балотажите в страната. Тя също смята, че трябва да се направят промени в Изборния кодекс.

„Ще има доста критики, но ще има един общ момент, който е, че монополярния модел у нас е разбит. Вече по друг начин ще върви разговора за Изборния кодекс“, заяви от своя страна преподавателката по конституционно право доц. Наталия Киселова.

По думите й анализът на изборите ще включва и поведението на ЦИК – както за разяснителната кампания за гласуването и обученията на ОИК, така и за това в какъв момент са представени методическите указания за членовете на СИК.

Киселова посочи, че част от членовете на СИК не са поставили печати на бюлетините от машинното гласуване.

„Въпросът за организацията не е само в това колко рано са били насрочени изборите. Забавянето във всяка една от фазите на подготовката доведе до петък преди деня на размисъл да няма яснота дали ще се ползват машини на първи тур“, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още