IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолози: Сглобката ще остане, няма управленска алтернатива

Никой няма да пипне правителството, защото е геополитическа необходимост, изискване на нашите евроатлантически партньори, смятат и социолози

23:43 | 05.11.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Управляващата коалиция ще продължи да функционира, защото местният вот показа, че няма управленска алтернатива. Никой няма да пипне правителството, защото то е геополитическа необходимост, изискване на нашите евроатлантически партньори заради войната в Украйна и изискване за политическа стабилност. Около това мнение се обединиха политолози и социолози, които коментираха пред БНТ резултатите от втория тур на местните избори.

Резултатите от изборите показаха, че няма управленска алтернтива, няма изненади, каза политологът Александър Маринов. Той посочи, че резултатите от местния вот по градове затвърждават управленската формула, тоест управляващата коалиция ще оцелее със сигурност.

Днес се появиха нови национални лидери по места, но не се знае кой ще реализира потенциала си, защото стартираха от нулата. Някои ще станат политически лидери, каза той и допълни, че обща е кризата на лидерството и на партиите.

Загуба на ПП би предизвикала жестока криза, ще се приеме като тежък удар върху формулата, която предложиха на избирателите си. Това ще бъде по-лош резутат за тях от всяка друга партия, каза Маринов.

След балотажа няма новина, очевидно е, че партиите трудно мобилизират електорат, това че няма политическа алтернатива също не е новина. Без съмнение коалицията ще продължи да функционира, заяви и Страхил Делийски

Заключения за управлението не може да се правят, преди да се видят окончателните резултати, каза социологът Андрей Райчев. „Никой няма да пипне правителството, защото то е геополитическа необходимост, изискване на нашите евроатлантически партньори заради войната на Русия в Украйна. Парвителството ще загине при спиране на войната“, коментира той.

Кабинетът ще издържи до декември със сигурност, защото имаме изкуствена геополитическа стабилност, обобщи Райчев.

Правителството ще оцелее по геополитически причини, потвърди и политологът Огнян Минчев. И допълни, че от ДПС ще има сериозен натиск за преформулиране на сглобката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 05.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още