IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се циментира ли "сглобката" след изборните резултати?

Кои кандидати от партиите се представят по-добре на балотажа, коментират Красимир Премянов, Владимир Левчев и Иван Сотиров

23:05 | 05.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Изборните резултати подсказват някои тенденции – например навлизането на нови хора, които нямат финансова мощ като конкурентите си. Това заяви в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Дебют или класика" председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов.

По думите му е абсурдно противопоставянето на ляво и дясно в тази избори. "Такъв състав от хора в Общинския съвет ще дадат резултатите в София. От гласовете, събрани от отделните партии, има възход за левицата, водеща роля на ГЕРБ и на второ място - ДПС", посочи той.

Писателят Владимир Левчев смята, че резултатът на Ваня Григорова на вота е изключителен успех за нея, но не е ясно "дали това е новото ляво и дали е по-добро от старото". "Ваня Григорова е подкрепена от 20 партии, между тях комунистически - Николай Малинов, който е санкциониран по Закона "Магнитски", от дясната партия "Атака", която е абсолютно русофилска", обясни той.

Левчев отбеляза, че за някои десни избиратели Ваня Григорова е била по-симпатичният кандидат в сравнение с Васил Терзиев. Писателят определи като голяма победа за ПП-ДБ превземането на София и Варна, и евентуално Благоевград.

Избраният за общински съветник от КОД Иван Сотиров определи Васил Терзиев като неподготвена кандидатура, която се явява обременена от миналото. "Досега в Столичен общински съвет всички бяха в "сглобка", включително и БСП. Ще се опитат този маниер да продължи, амбицията на „синя София“ е да попречим на "сглобки" и милионите за кампания да се избиват от софиянци. Има оттегляне, а не възход, никоя партия няма абсолютна подкрепа. От резултата в София виждаме, че партиите в сглобката губят подкрепа и това ще циментира "сглобката"", прогнозира Сотиров.

Имаше ли алтернативи на изборите за избирателите? Ще има ли консолидация между партиите при управлението на София? Какво ще е отражението от местните избори върху процесите в националното управление?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 05.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още