IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta забранява създаването на политически реклами с нейните AI инструменти

Компанията разширява забраната и до силно регулирани индустрии

14:51 | 07.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Собственикът на Facebook – Meta Platforms, забранява политическите кампании и рекламодатели от други регулирани индустрии да използват новите ѝ рекламни продукти с генеративен изкуствен интелект. Новината беше обявена от говорител на интернет гиганта, а с нея се отказва достъп до инструменти, за които властите предупреждават, че могат да стимулират разпространението на изборна дезинформация, предава Ройтерс.

Рекламните стандарти забраняват реклами на съдържание, което е посочено като проблемно от партньорите за проверка на фактите, но нямат никакви правила специално за изкуствения интелект (AI).

„Докато продължаваме да развиваме новите инструменти за създаване на реклами с помощта на генеративен изкуствен интелект в Ads Manager, рекламодателите, които провеждат кампании, свързани с жилища, заетост, кредити или социални въпроси, избори и политика, или такива, свързани със здравеопазването, фармацевтичните продукти или финансовите услуги, понастоящем нямат право да използват тези функции с генеративен AI”, пише компанията в бележка, обяняваща как работят решенията ѝ.

„Вярваме, че този подход ще ни позволи да разберем по-добре потенциалните рискове и да изградим правилните предпазни мерки за използването на генеративен изкуствен интелект в реклами, които се отнасят до потенциално чувствителни теми в регулирани индустрии“, допълва текстът.

Промените в правилата се случват месец след като Meta – втората по големина платформа за дигитална реклама в света, обяви, че започва да разширява достъпа на рекламодателите до ползващи AI рекламни инструменти, които могат мигновено да създават фонове, да правят корекции на изображения и вариации на рекламните текстове след подаването на прости заявки.

Първоначално тези инструменти бяха достъпни само за малка група от рекламодатели през пролетта. Сега са напът да бъдат пуснати за всички рекламодатели по света, като планът е това да се случи до следващата година.

Meta и други технологични компании се надпреварват да пуснат рекламни продукти с AI и различни виртуални асистенти. Целта им е да отговорят на еуфорията около миналогодишния дебют на ChatGPT на OpenAI.

Досега обаче компаниите не са дали много информация за това какви предпазни ограничения ще наложат на тези системи. Това прави решението на Meta за политическите реклами един от най-значимите избори на AI политика в индустрията, обявявани досега.

Миналата седмица Google, най-голямата компания за дигитална реклама в света, обяви пускането на подобни инструменти с изкуствен интелект. Тя планира да държи политиката далеч от своите продукти, като блокира списък с „политически ключови думи“ от полетата за заявки, коментира говорител на Google пред Ройтерс.

Google също планира актуализация на правилата от средата на ноември. Собственикът на TikTok и този на Snapchat забраняват политически реклами, докато X, преди известна като Twitter, не е пуснала никакви инструменти с генеративен изкуствен интелект в областта на рекламата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още