IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Foxconn Тери Гоу се оттегли от президентската битка в Тайван

Той се опита да обедини опозицията, но безуспешно

11:06 | 24.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Милиардерът, основател на най-големия поддоставчик на Apple – Foxconn, Тери Гоу се оттегли от президентската надпревара в Тайван. Това се случи след провала на преговорите на опозицията за обединение срещу управляващата партия, предава Ройтерс.

Гоу обяви кандидатурата си през август, посочвайки, че иска да обедини опозицията и да гарантира, че островът няма да се превърне в „следващата Украйна“, като обвини управляващата Демократична прогресивна партия (DPP), че е довела Тайван до ръба на войната чрез антагонизирането на Китай, който смята острова за своя територия.

Гоу, който получи зелена светлина от избирателната комисия миналата седмица, след като събра достатъчно валидни подписи, за да се кандидатира като независим кандидат, каза, че се оттегля „тялом, но не и духом“.

Той не уточни какво ще прави по-нататък в президентската кампания или кого би могъл да подкрепи – Хоу Ю-и от най-голямата опозиционна партия в Тайван Kuomintang (KMT) или бившият кмет на Тайпе Ко Уен-йе от далеч по-малката Тайванска народна партия (TPP).

„Трябва да спечелите! Добре, завършете смяната на властта и променете Тайван“, каза Гоу.

Ко благодари на Гоу в коментар в страницата му във Facebook и допълни: „Със сигурност ще спечелим!“

Гоу се опита да посредничи в преговорите между KMT и TPP, за да се борят заедно срещу DPP, но тези усилия се сринаха късно в четвъртък след гневен спор между лидери от опозиционните партии пред репортери, който беше показан на живо по тайванските телевизии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още