IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката на Adobe за придобиването на Figma пропадна

Adobe се отказа от споразумението заради регулаторни предизвикателства

18:39 | 18.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Adobe се отказа от сделката си за 20 млрд. долара за придобиването на базираната в облака дизайнерска платформа Figma, като посочи, че „няма ясен път“ към антимонополни одобрения в Европа и Обединеното кралство за сделката. Това щеше да бъде едно от най-големите придобивания на софтуерен стартъп, предава Ройтерс.  

Споразумението, което включваше пари в брой и акции, беше обявено през септември миналата година и се оказа поредното, което попадна под строгия поглед на регулаторите. Последните са притеснени от придобиванията от страна на големите технологични компании, които засилват пазарната си мощ като доминантни играчи и купуват стартъпи, които виждат като конкуренти в ранен етап на развитие.

Adobe ще плати такса за прекратяване на споразумението в размер на 1 млрд. долара на базираната в Сан Франциско Figma, чиято уеб-базирана платформа за сътрудничество с ферата на дизайна и брейнсторминга се ползва от компании като Uber, Coinbase, Zoom Video Communications и много други фирми.

През ноември Службата по конкуренция и пазари (CMA) във Великобритания заяви, че сделката ще навреди на иновациите в софтуера, използван от голяма част от британските дигитални дизайнери. С това регулаторът повтори опасенията на ЕС относно потенциалното намаляване на конкуренцията.

Adobe, чиито акции повишиха стойността си с 1%, отказа да предложи на CMA корекции в предложението си на основание, че нито едно средство за защита, което запазва предимствата на споразумението, няма да е достатъчно, за да намали притесненията на службата.

Разработчикът на Photoshop твърди, че по никакъв начин не се конкурира с Figma. През ноември компанията каза, че единственият ѝ продукт, свързан с антимонополния въпрос, е инструментът за проектиране Adobe XD, който загуби 25 млн. долара като самостоятелно приложение в последните три години.

Главният изпълнителен директор Шантану Нарайен днес коментира, че фирмите „са силно несъгласни с последните регулаторни констатации, но вярваме че е в наш най-добър интерес да продължим напред независимо“.

Европейската комисия и CMA не са отговорили на изпратените им запитвания за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 18.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още