IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HP отбеляза седмо поредно тримесечие на спад на приходите

Пазарът на персонални компютри остава волатилен и непостоянен

09:04 | 29.02.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Технологичната компания HP не отговори на оценките на Wall Street за приходите за първото тримесечие в сряда, отбелязвайки седмо поредно тримесечие на спад в резултат на мудно търсене на персонални компютри. Акциите на HP, която е втората по големина компания в света за персонални компютри след китайската Lenovo Group, поевтиняха с над 3% по време на търговията след редовната борсова сесия, съобщава Ройтерс.

Корпоративните клиенти държат изкъсо бюджетите си и харчат внимателно на фона на несигурна икономика. Това удря търсенето за компаниите, които предоставят персонални компютри като HP.

Ръстът на приходите е започнал да се забавя през 2022 г., след като бумът на търсенето на компютри и електроника заради работата от дистанция угасна.

Китай продължава да е слаб пазар както за персоналните, така и за корпоративните компютри, но цялостният пазар също остава волатилен и непостоянен из регионите, казва главният изпълнителен директор Енрике Лорес в разговор с медии.

HP заяви, че приходите за периода ноември-януари са спаднали с около 4,4% до 13,19 млрд. долара спрямо средна оценка на анализаторите за 13,56 млрд. долара, показват данни на LSEG.

Коригираната печалба на акция възлиза на 81 цента, в съответствие с ценовата оценка.

HP прогнозира коригирана печалба на акция за второто тримесечие между 76 и 86 цента, като средата съответства на очакванията за 81 цента.

Продажбите на сегмента Персонални системи на HP, където се намират настолните и преносимите компютри, са се свили с 4% на годишна база, а на сегмента Принтиране – от 5%.

Миналата седмица конкурентът Lenovo Group отбеляза по-силна от очакваното печалба за третото тримесечие, като приходите се завърнаха към растеж след пет тримесечия на спад. Очаква се Dell да представи резултатите си за четвъртото тримесечие в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още