IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сам Алтман струва 2 млрд. долара – това обаче не включва OpenAI

Голяма част от проследимото му състояние е мрежа от фондове за рисков капитал и инвестиции в стартъпи, като се очаква то да нарасне с първичното публично предлагане на Reddit

12:03 | 02.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Сам Алтман. Снимка: Bloomberg LP
Сам Алтман. Снимка: Bloomberg LP

Сам Алтман се превърна в лицето на манията по изкуствения интелект (AI) като главен изпълнителен директор на OpenAI. Но богатството му се простира далеч отвъд стартъпа зад ChatGPT.

38-годишният Алтман има нетно състояние от поне 2 млрд. долара, показват данни на индекса на милиардерите на Bloomberg, който оценява богатството му за първи път, съобщава медията. Тази сума обаче не включва никакви дялове в OpenAI, която наскоро бе оценена на 86 млрд. долара. Алтман неведнъж е казвал, че не притежава дялове в стартъпа. Голяма част от проследимото му състояние е мрежа от фондове за рисков капитал и инвестиции в стартъпи, като се очаква то да нарасне с първичното публично предлагане на Reddit, където той е сред най-големите акционери.

Алтман е отказал коментар за материала на Bloomberg.

Той се превърна в един от най-популярните проповедници на AI, вдъхновявайки и ужасявайки с предсказанията си за бъдещето на технологията в изкуството, образованието, икономиката, обществото. И след като ChatGPT предизвика бум на пазара за акции, свързани с изкуствения интелект, профилът му започна да предизвиква все повече интерес и противоречия.

По-рано в петък стана ясно, че Илон Мъск е завел дело срещу OpenAI и Алтман, обвинявайки ги в нарушаване на основната мисия на компанията, приоритизирайки печалбата пред ползите за човечеството. В края на миналата година Алтман бе застигнат и от друг скандал, след като за кратко бе отстранен от ръководството на OpenAI, тъй като според борда той не е бил „последователно откровен в своето комуникиране“, но беше върнат начело на компанията само дни по-късно. Сега регулаторите разглеждат негови съобщения като част от разследване за това дали инвеститорите са били подведени, съобщи в четвъртък Wall Street Journal.

Източниците на богатството на Алтман не са съвсем ясни. Той инвестира в редица непублични компании като Neuralink на Мъск, която не посочва какъв дял акционерите притежават и не е включена в изчисленията на Bloomberg.

Основната част от проследимото му богатство идва от 1,2 млрд. долара, инвестирани в няколко фонда за рисков капитал, свързани с Hydrazine Capital, показват регулаторни документи и изчисления на Bloomberg. Допълнително той има 434 млн. долара във фондове на Apollo Projects.

Някои от тези фондове са сред структурите, свързани с Алтман, чрез които притежава 8,7% от Reddit, популярната социално-медийна платформа, която подаде заявление за първично публично предлагане миналата седмица. То може да оцени компанията на до 6,5 млрд. долара, съобщи по-рано в петък Wall Street Journal. Това ще осигури значителен капитал за фондовете, които имат дял, който е над два пъти този на съоснователя на Reddit Стийв Хъфман.

Алтман също така похарчи пари и за два по-малко известни стартъпа. Той бе начело на кръг на финансиране за 500 млн. долара на компанията за ядрен синтез Helion Energy през 2021 г. и инвестира 180 млн. долара в Retro Biosciences, която работи върху удължаването на човешкия живот с 10 години.

„Много е“, коментира той пред MIT Technology Review миналата година. „На практика просто взех цялото си ликвидно нетно състояние и го вложих в тези две компании“, заяви той.

През 2019 г. Алтман става главен изпълнителен директор на OpenAI, която съосновава като неправителствена организация няколко години по-рано. Компанията впоследствие прибавя и структура с цел печалба, която има таван на допустимите изплащания към инвеститори.

Пред Конгреса на САЩ и в свои интервюта Алтман казва, че не притежава капитал в компанията. И макар някои служители да получават възнаграждения, подобни на капиталови компенсации, наречени дялове за участие в печалба (PPU), Алтман не е получавал такива, заяви говорителят на OpenAI Стив Шарпи.

Той също така посочи, че Алтман няма да получи никаква финансова облага от фонда OpenAI Startup Fund, който е набрал 175 млн. долара за участие в AI компании в начален етап. Въпреки че според регулаторни документи Алтман притежава над 75% от фонда, той не участва със собствени средства и няма да има финансова облага от него, коментира Шарпи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 02.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още