IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сам Алтман създаде революция в изкуствения интелект. Сега иска да направи същото и с чиповете

Лидерът на OpenAI има планове за мащабен проект, който изисква трилиони долари финансиране

12:52 | 09.02.24 г. 2
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Сам Алтман вече се опитва да ръководи развитието на изкуствения интелект на човешко ниво. Сега има друга голяма амбиция – набирането на трилиони долари, за да промени световната индустрия за полупроводници, пише Wall Street Journal.

Главният изпълнителен директор на OpenAI води преговори с инвеститори, включително с властите в Обединените арабски емирства, за набирането на средства за изключително амбициозна технологична инициатива, която ще увеличи световния капацитет за изграждане на чипове, ще разшири способността му да захранва изкуствения интелект, наред с други неща, и ще струва няколко трилиона долара, твърдят източници на изданието, запознати с въпроса. Проектът ще изисква набирането на 5 до 7 трлн. долара, казва един от тях.

Плановете за набиране на капитал, които са изправени пред значителни пречки, са насочени към справяне с ограниченията пред растежа на OpenAI, включително недостига на скъпи AI чипове, необходими за обучение на големите езикови модели зад системите с изкуствен интелект като ChatGPT. Алтман често се оплаква, че няма достатъчно чипове от този тип – известни като графични процесори или GPU – които да захранват усилията на OpenAI към изкуствен общ интелект. Алтман определя тези системи като цяло по-умни от хората.

Подобна сума инвестиции би засенчила сегашния размер на световната индустрия за полупроводници. Глобалните продажби на чипове достигнаха 527 млрд. долара миналата година, а до 2030 г. се очаква да нараснат до 1 трлн. долара. Световните продажби на оборудване за производство на полупроводници – скъпите машини, необходими за работата на фабриките за чипове – през 2023 г. са били на стойност 100 млрд. долара, сочи оценка на индустриалната група SEMI.

Сумите, които Алтман обсъжда, също биха били невероятно големи по стандартите за корпоративно набиране на средства – по-големи от националния дълг на някои големи икономики в света и по-големи от гигантски държавни фондове.

Комбинираната пазарна капитализация на Microsoft и Apple – двете най-високо оценени американски компании – е близо 6 трлн. долара.

Тези разговори са поредният пример за амбициозните планове на Алтман, който иска да промени света. Отвъд това, че в края на 2022 г. постави началото на революцията на генеративния изкуствен интелект с пускането на ChatGPT, той инвестира значително в стартъпи, които целят да произвеждат евтина енергия от ядрен синтез и да удължат човешкия живот с десетилетие.

Енергията също е фактор в новите планове на Алтман за набиране на средства, тъй като съоръженията, обезпечаващи изкуствения интелект, консумират огромни количества електроенергия.

Реализирането на тези амбиции в сферата на чиповете и други области, необходими за поддържане на AI, ще изисква убеждаване на сложна, обхващаща целия свят мрежа от финансиращи играчи, индустриални партньори и правителства – включително получаване на съгласието на САЩ, за които индустрията за полупроводници е стратегически приоритет. Алтман се е срещнал с министъра на търговията Джина Раймондо, с която е обсъдил инициативата, твърдят източниците.

Като част от разговорите Алтман е предложил партньорство между OpenAI, различни инвеститори, производители на чипове и доставчици на енергия, които заедно да вложат пари за изграждане на места за производство на чипове, които след това ще бъдат управлявани от производители на чипове, посочват част от източниците. OpenAI ще бъде значителен клиент на тези нови завди. Голяма част от усилията ще бъде финансирана от дълг, коментира източник. Преговорите все още са в начален етап, а пълният списък с потенциални инвеститори не е известен. Усилията в тази посока могат да продължат с години и в крайна сметка могат да не пожънат успех.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 09.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 месец
тоя ли е новия месия след Илон Мъск ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 2 месеца
Толкова мащабно и толкова скъпо ... струва ми се невероятно за договорка - всеки дърпа чергата към себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още