IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сам Алтман ще се срещне с лидерите на Samsung и SK Hynix в Южна Корея

OpenAI има големи амбиции в производството на чипове

14:07 | 26.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман ще посети лидерите в индустрията за чипове в Южна Корея тази седмица, докато пионерът в изкуствения интелект обмисля амбициозен ход в производството на полупроводници, пише Bloomberg.        

Алтман, който пристигна в Сеул в четвъртък вечерта, обикаля заводите за производство на чипове на Samsung Electronics, твърди източник, запознат с въпроса. Той ще се срещне с лидера на бизнеса с чипове на Samsung, както и с ръководителите на звената за производство на полупроводници за други компании, за чипове за памет и други, допълва източникът, който е пожелал да остане анонимен. Освен това има планирана среща с главния изпълнителен директор на SK Hynix и председателя на SK Group Чей Тае-уон, за да обсъдят възможности за сътрудничество, казва още източникът.

Откакто OpenAI пусна ChatGPT преди повече от година, интересът към приложенията на изкуствения интелект нарасна значително, стимулирайки огромното търсене на изчислителна мощност и процесори, необходими за изграждането и изпълнението на AI програми. Алтман многократно е казвал, че вече няма достатъчно чипове за нуждите на неговата компания.

Не е ясно какви са целите на обиколката на Алтман в Южна Корея. Той работи за набирането на милиарди долари, за да създаде мрежа от фабрики за производството на полупроводници, съобщи Bloomberg News по-рано този месец. Samsung разширява своя бизнес, който произвежда чипове по дизайн на клиентите.

Представители на Samsung и SK Hynix са отказали да коментират въпроса. Представители на OpenAI пък не са отговорили на запитването за коментар.

Южна Корея е лидер в производството на висок клас чипове, като доминира пазара заедно с Тайван. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. е водещата компания, производител за други играчи, в света, като прави чипове за гиганти като Apple и Nvidia.

Този месец корейското правителство очерта план, включващ инвестиции за 622 трлн. вона (466 млрд. долара) от частния сектор до 2047 г. Парите ще бъдат похарчени за 13 нови завода за чипове и три изследователски звена в допълнение към съществуващите 21 фабрики. Зоната се очаква да бъде най-голямата в света и ще може да произвежда 7,7 млн. чипа месечно до 2030 г.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още