IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сам Алтман: AI ще е „добре“, независимо кой спечели изборите в САЩ

OpenAI е взела мерки срещу злоупотреби с продуктите ѝ по време на изборите

15:26 | 19.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основателят и главен изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман заяви, че секторът за генеративен изкуствен интелект и САЩ като страна „ще бъдат добре“, независимо кой спечели президентските избори тази година, пише CNBC.

Коментарът беше направен в отговор на въпрос относно категоричната победа на Доналд Тръмп на първичните избори в Айова и за обществеността, която е „изправена пред реалността на тези предстоящи избори“.

„Вярвам, че Америка ще се оправи, независимо какво ще се случи на тези избори. Вярвам, че изкуственият интелект ще бъде добре, независимо какво ще се случи на тези избори и ще трябва да работим много усилено, за да бъде така“, коментира пред Bloomberg Алтман по време на Световния икономически форум в Давос.

Тръмп спечели първичните избори на Републиканската партия в Айова, поставяйки нов рекорд за надпреварата в щата с 30 точки преднина пред най-близкия си съперник.

„Смятам, че част от проблема е, че казваме: сега сме в конфронтация и никога не ни е хрумвало, че нещата, които той казва, могат да резонират с много хора. А сега след представянето му в Айова... о, човече“, коментира Алтман и добави: „Мисля, че има истински провал в извличането на поуките за това какво е да работиш за гражданите на Америка и кое не е“.

Част от това, което тласка лидери като Тръмп към властта, е електорат от работническата класа, който е недоволен от усещането, че е изоставен, на фона на напредъка на технологиите, което разширява разделението. На въпрос дали има опасност изкуственият интелект да засили този проблем, Алтман коментира: „Да, със сигурност".

„Това е нещо по-голямо от просто технологична революция... И така ще се превърне в социален проблем, в политически въпрос. Вече се е превърнало в някакъв смисъл“, казва Алтман.

Докато гласоподавателите в повече от 50 държави, представляващи половината от световното население, ще се отправят към урните през 2024 г., тази седмица OpenAI даде нови насоки за това как планира да се предпази от злоупотреби с популярните ѝ инструменти за генеративен изкуствен интелект, включително чатбота ChatGPT и софтуера за генериране на изображения DALL-E 3.

„Докато се подготвяме за изборите в най-големите демокрации в света през 2024 г., нашият подход е да продължим работата си по безопасността на платформата чрез повишаване на точната информация за гласуването, чрез прилагане на премерени политики и подобряване на прозрачността“, пише в блога си базираната в Сан Франциско компания.

Новите насоки посочват, че ще се поставят криптографски водни водни знаци върху изображения, генерирани от DALL-E 3, както и категорична забрана за използването на ChatGPT в политически кампании.

Мерките имат за цел да предотвратят повторение на минали намеси в решаващи политически избори чрез използването на технологии, като скандала с Cambridge Analytica през 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 19.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още