IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Microsoft се изстреля до 3 трлн. долара капитализация с помощта на AI?

Компанията направи някои смели залози, които ѝ се отплатиха

20:29 | 26.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Тази седмица Microsoft стана втората компания в историята, която приключи борсовата търговия с пазарна капитализация над 3 трлн. долара. Това е постижение, отразяващо оптимизма на инвеститорите, че една от най-старите технологични компании води революцията на изкуствения интелект, пише The Wall Street Journal.

През последното десетилетие успехът на Microsoft се дължеше на умните залози, които направи главният изпълнителен директор Сатя Надела. Един от най-големите сред тях беше партньорството с непроверена стартираща компания с нестопанска цел – пионерът в генеративния изкуствен интелект OpenAI – и бързото внедряване на нейната технология в най-продаваните продукти на Microsoft. Този ход направи Microsoft де факто лидер в разрастващата се област на AI, за която мнозина смятат, че ще даде нови инструменти на технологичната индустрия.

Заради отношенията с OpenAI “За мен Microsoft е пред Alphabet и Meta и има страхотен шанс да бъде софтуерен лидер в областта на изкуствения интелект“, коментира портфолио мениджърът на Synovus Даниел Морган, който притежава акции на Microsoft.

Капитализацията на Microsoft премина границата от 3 трлн. долара първо в средата на деня в сряда, но приключи сесията в същия ден под това ниво. В четвъртък обаче стойността на книжата на гиганта нарасна с 0,6% до 404,87 долара.

Възходът на Microsoft благодарение на вълнението около AI може да сигнализира за смяна на гарда в областта на технологиите.

Apple стана първата компания, която приключи борсова сесия с капитализация от над 3 трлн. долара, като това се случи през юни 2023 г. и отрази трайното въздействие и устойчивостта на iPhone. По-рано този месец Microsoft за кратко детронира Apple като най-високо оценената публична компания в света.

Apple си върна челното място, но Microsoft отново я изпревари в края на борсовия ден в четвъртък (25 януари). Сега Microsoft е оценена на 3,009 трлн. долара, спрямо 3,002 трлн. долара за Apple. Акциите на Apple се представят по-зле от тази на други технологични гиганти от началото на годината, на фона на опасенията за приходите от продажби на компанията и позицията ѝ в AI надпреварата.

AI бумът неофициално започна през ноември 2022 г. с пускането на ChatGPT – чатбот, изграден от неправителствения стартъп OpenAI и използващ т.нар. „големи езикови модели“, за да пише поеми, да съставя имейли и да генерира компютърен код.

Microsoft е най-големият инвеститор в OpenAI. В множество кругове през последните пет години гигантът реши да инвестира 13 млрд. долара в OpenAI. Тази връзка даде на Microsoft ранен достъп до най-новите модели на OpenAI, които са обучени и хоствани в облачната услуга на компанията Azure.

Агресивното въвеждане и експанзия на технологията от страна на Microsoft ѝ помогнаха да натрупа значителна преднина пред конкурентите в очите на инвеститорите. Откакто Microsoft направи инвестицията си в OpenAI през януари 2023 г., цената на акциите ѝ е скочила с близо 70 на сто, прибавяйки повече от 1,2 трлн. долара към пазарната стойност на Microsoft.

От своя страна, Надела изгради близки отношения с главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман и включи технологиите на стартъпа в ключови продукти на Microsoft. Инвеститорите са оптимистично настроени заради перспективата, че тези инструменти с AI, включително асистента Copilot, ще се превърнат в основен нов поток от приходи за компанията.

Последна актуализация: 20:05 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още