IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Microsoft се изстреля до 3 трлн. долара капитализация с помощта на AI?

Компанията направи някои смели залози, които ѝ се отплатиха

20:29 | 26.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

„Те имат огромна преднина благодарение на OpenAI и създават иновации бързо и действат по-пъргаво, отколкото други компании за корпоративен софтуер успяват“, казва анализаторът на RBC Capital Риши Джалурия.

Въпреки че еуфорията около изкуствения интелект доведе до поскъпване на акции в технологичния сектор, Microsoft яхна вълната по-добре от останалите. През 2023 г. стойността на книжата на Microsoft нарасна с повече от 55%, значително повече от 45-те процента ръст на индекса Nasdaq Composite.

Някои инвеститори са притеснени, че може да се образува балон около растящите цени на акциите, свързани с AI. Все още не е ясно колко нови приходи ще добави бумът на AI към компаниите. Дори за някои от най-големите бенефициенти може да са нужни години, преди компаниите и хората да възприемат AI инструментите в мащаба, който очакват най-големите поддръжници на технологията.

Ранният опит на Microsoft да интегрира изкуствен интелект в своите продукти беше на сляпо. AI чатът, добавен към търсачката Bing, не свърши много за увеличаването на пазарния ѝ дял спрямо този на Google. Продуктът GitHub Copilot, който използва изкуствен интелект, за да ускори създаването на код, пък се радва на популярност.

Самият мащаб на Microsoft и играчи като Apple означава, че технологичните акции играят огромна роля в представянето на по-широкия фондов пазар. В началото на годината двете компании представляваха 14% от претегления по пазарна стойност S&P 500, сочат данни на S&P Dow Jones Indices.

Microsoft и Apple вече надминават стойността на пет от 11-те сектора в S&P 500 според данни на Dow Jones Market Data, включително на потребителските стоки, енергетиката, недвижимите имоти и комуналните услуги.

Скорошният успех на Microsoft е най-новото постижение на една от най-старите компании в технологичния бранш, която използва тесните си връзки с корпоративните клиенти, за да продължи да процъфтява през множеството вълни на технологичните промени.

Създадената през 1975 г. Microsoft навигира еволюцията от персоналните компютри към интернет и към мобилнитр устройства. Междувременно нейните операционни системи продължиха да се ползват на повечето компютри по света, а софтуерът ѝ за работа остава незаменим за компании по цялата Земя.

През последната година, докато някои компании се бореха със забавяне на бизнеса си, Microsoft намери начини да подкрепи приходите си. Нейните основни бизнеси генерираха достатъчно пари в брой, за да може тя да си позволи да се превърне в една от най-придобиващите компании в технологичния свят.

Надела, който от почти десетилетие е главен изпълнителен директор на Microsoft, бързо изведе компанията до капитализация от над 1 трлн. долара. През 2019 г. тя постигна това, а две години по-късно стана компания за над 2 трлн. долара.

Под ръководството на надела облачното подразделение Azure стана основен двигател на растежа, а цената на акциите на Microsoft се движеше нагоре и надолу според това колко добре се представя звеното. Днес то е вторият по големина играч в сектора след Amazon Web Services.

Очаква се AI бумът да ускори растежа на Azure. През последното тримесечие разходите на клиентите за услугите на Microsoft с изкуствен интелект са отговорни за 3 процентни пункта от ръста на приходите на Azure.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още