IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft, Amazon и Google са създателите на шампиони при ИИ стартъпите

Взаимодействието между Big Tech и разработчиците на технологията сега привлича вниманието на регулаторите

23:15 | 25.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Зад почти всеки водещ стартъп в областта на изкуствения интелект (ИИ) ще намерите технологичен гигант, който подхранва неговия възход, пише Bloomberg.

Microsoft Corp., Alphabet Inc., компанията майка на Google, и Amazon.com Inc. са инвестирали милиарди долари в най-големите стартъп компании за ИИ, подкрепящи бързо развиващия се сектор и утвърждавайки старата гвардия от технологични компании като създатели на ново поколение бизнеси.

Сега тези сделки са подложени на проверка. Федералната търговска комисия на САЩ обяви, че трите технологични компании трябва да предоставят информация на агенцията за своите инвестиции и партньорства с OpenAI и Anthropic. Регулаторът заяви, че е изпратил призовки до компаниите, за да събере информация за това как развитието на ИИ влияе върху конкурентната среда.

Повече от всяка друга компания, Microsoft представлява уникалната връзка между Big Tech (най-големите технологични компании в Америка – бел. ред.) и сектора на ИИ. Гигантът се ангажира да инвестира 13 млрд. долара в OpenAI, да интегрира технологията на компанията в почти всеки ъгъл на бизнеса си, като междувременно изигра ключова роля в преговорите за завръщането на Сам Алтман като главен изпълнителен директор на стартъпа, след като беше изгонен от борда. Един от ръководителите на Microsoft наскоро се присъедини към борда на OpenAI като наблюдател без право на глас.

В резултат на инвестицията на Microsoft в OpenAI миналия януари, други технологични имена започнаха трескаво да търсят начини да си партнират с водещи стартъпи от сектора чрез финансиране и сделки за облачни технологии. Salesforce Inc. поведе кръг на финансиране за Hugging Face при оценка от 4,5 млрд. долара. Alphabet и Amazon.com инвестираха милиарди долари в конкурента на OpenAI, Anthropic. И изглежда, че Nvidia Corp. подкрепя почти всяко начинание в областта.

Залогът на Big Tech по отношение на разработчиците на изкуствен интелект. Източник: Bloomberg Залогът на Big Tech по отношение на разработчиците на изкуствен интелект. Източник: Bloomberg

За разработчиците на ИИ тези сделки с Big Tech могат да послужат като жизненоважен спасителен пояс. Изключително скъпо и изчислително интензивно е изграждането на големи езикови модели, технологията, която е в основата на чатботове с ИИ като ChatGPT. Технологичните гиганти са сред малкото компании с инфраструктура и средства, които да подкрепят тези усилия.

Тази динамика сега привлича вниманието на регулаторите от двете страни на Атлантическия океан. Партньорството на Microsoft с OpenAI е изправено пред нов контрол от страна на регулаторите за конкуренцията в Обединеното кралство и САЩ. Американският регулатор за търговията преди това беше натоварен от администрацията на президента Джо Байдън да насърчава „честна, отворена и конкурентна ИИ екосистема“.

В коментари по време на публичен семинар в четвъртък, председателят на FTC Лина Хан каза, че агенцията следи отблизо индустрията и предупреди, че компаниите с изкуствен интелект „не могат да използват твърденията за иновации като прикритие за нарушаване на закона“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още