IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отмени изстрелването на космическа ракета минути преди старта

Последната ракета от типа "Ангара А5" не успя да стигне целевата си орбита през 2021 г.

15:10 | 09.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия отмени изстрелването на космическа ракета-носител "Ангара А5" буквално две минути преди старта, съобщава ръководителят на "Роскосмос" Юрий Борисов в Telegram. Причината е сработване на автоматичната система, която е дала команда да бъде прекратено изстрелването заради техническа неизправност.

Техниката сигнализира за проблем в системата за херметизиране на резервоара и в тази ситуация горивото е източено. От космическата агенция на Русия отбелязват, че сега ще направят тест на системите и се очаква изстрелването да бъде извършено на резервната дата - 10 април.

Bloomberg отбелязва, че това би било четвъртото изстрелване на ракета от този тип след представянето ѝ през 2014 г. Ракетата не успя да стигне целевата си орбита при последната си мисия през 2021 г.

Изстрелването беше планирано от базата "Восточний" в близост до границата с Китай. "Роскосмос" ползва площадката за първи път - ракетите от този тип досега бяха изстрелвани от космодрума Плесецк в Архангелска област (в близост до Арктическия кръг).

"Восточний" е първият търговски космодрум на Русия и той започна да се използва през 2016 г., пише още Bloomberg. Използването му е от същесвено значение за новата космическа стратегия на Русия, която опитва постепенно да спре да използва базата "Байконур", която се намира в Казахстан.

"Ангара А5" са тежки ракети, които могат да носят до 24,5 хил. килограма полезен товар в ниска околоземна орбита - в зоната, в която са разположени комуникационните сателите на Илон Мъск Starlink. Капацитетът е подобен на този на използваната от Мъск Falcon - 9, която обаче може многократно да изпълнява мисии.

А5 има и военно приложение и е част от по-мащабна програма за разработване на нови ракети на Русия. Програмата се развива от 1995 година и според анализатори основната ѝ задача ще са именно военно-космически цели, но и оценките са, че тя вече е остаряла спрямо останалите конкуренти, още преди да бъде напълно разгърната.

Bloomberg припомня, че Русия беше лидер в Космоса преди десетилетия, но сега изостава от САЩ и Китай по брой изстрелвания на сателити и ракети. От "Роскосмос" коментираха преди време, че губят клиенти от 2022 г. и Русия може да изостане на пазара на световни космически услуги.

Целта на руската космическа агенция за 2024 г. е изстрелването на повече от 40 ракети, тоест увеличение от над два пъти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още