IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Whirlpool съкращава около 1000 служители

Компанията се опитва да намали разходите си заради по-слабите си продажби

08:16 | 25.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Whirlpool, собственикът на брандовете Maytag и Amana, съкращава около 1000 работни места по целия свят, за да намали разходите си, след като забавянето на продажбите на жилища в САЩ ограничава търсенето, пише Bloomberg.

Компанията завърши първата си вълна от съкращения на служители и планира да започне друга скоро, посочва в интервю главният финансов фиректор Джим Питърс. По-рано тази година гигантът заяви, че ще се раздели със служители, но не сподели с колко точно. Whirlpool имаше 59 хил. служители по света към края на 2023 г.

Базираната в Мичиган компания се опитва да намали разходите си с около 400 млн. долара тази година, но това се оказва по-трудно от очакваното поради по-високи разходи за труд, транспорт и логистика. „Видяхме, че инфлацията остава упорита“, посочва Питърс.

Продажбите на големи уреди в Северна Америка са спаднали с 8,1% през първото тримесечие спрямо година по-рано, съобщи Whirlpool в сряда. Приходите са достигнали 4,49 млрд. долара през периода, което представлява понижение с 3,4% и е под средната прогноза на анализаторите.

Ниските продажби на построени жилища в Съединените щати свиха търсенето на нови хладилници и перални. Whirlpool все пак вижда признаци, че американците може да се насочат към преустройство на домовете си, вместо да купуват нови.

„Започваме да виждаме някои положителни знаци“, посочва Питърс, допълвайки, че някои собственици на имоти използват собствен капитал, за да финансират ремонтите.

Whirlpool намали отстъпките и промоциите, като същевременно се насочи към по-малки уреди, като миксери KitchenAid и захранвани с батерии блендери, за да компенсира по-слабото търсене на големи уреди. Освен това компанията навлиза в нова категория, въвеждайки напълно автоматични машини за еспресо. Компанията твърди, че тези по-малки продукти са по-печеливши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още