IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AI инвестициите дадоха силен тласък на резултатите на Microsoft

Прогнозата на компанията за приходите ѝ от облака надминаха очакванията на Wall Street

10:30 | 26.04.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Microsoft надмина очакванията на Wall Street за тримесечните си приходи и печалба, подкрепени от ръста в използването на изкуствен интелект в нейните облачни услуги. В резултат на това цената на акциите на гиганта нарасна с повече от 4% по време на следборсовата търговия, предава Ройтерс.

Директорите на Microsoft дадоха прогнози за приходите от облака за настоящото тримесечие, които до голяма степен се оказаха над прогнозите на Wall Street.

Ръстът на цената на акциите на Microsoft след края на търговията вчера повиши пазарната капитализация на компанията със 128 млрд. долара, след като ръстът на печалбата и приходите засенчи по-високите от очакваното капиталови разходи. За сравнение пазарната капитализация на Meta спадна с 200 млрд. долара в сряда, след като компанията предупреди за нарастващи разходи за изкуствен интелект и даде по-слаба от очакваното прогноза за приходите.

„Подкрепените от изкуствения интелект резултати на Microsoft показват, че залагането на иновациите се отплаща“, коментира Джеръми Голдман, старши директор в Emarketer. Той визира ранното насочване на компанията към генеративния изкуствен интелект (AI) и огромната ѝ инвестиция в разработчика на ChatGPT OpenAI.

Приходите на Microsoft са нараснали със 17% до 61,9 млрд. долара през тримесечието до края на март, надхвърляйки средната прогноза за 60,80 млрд. долара според данни на LSEG. Печалбата на акция от 2,94 долара е над очакванията на Wall Street за 2,82 долара на акция.

Същевременно капиталовите разходи на Microsoft, силно обвързани с AI, през третото тримесечие са били с близо 1 млрд. долара повече от очакваните от анализаторите. Те са се увеличили от 11,5 млрд. долара през предходното тримесечие до 14 млрд. долара, като са над средната прогноза за 13,14 млрд. долара според Visible Alpha.

„Продължаваме да наблюдаваме, че търсенето от страна на клиентите расте доста“, коментира Брет Иверсен, вицепрезидент на Microsoft за връзки с инвеститорите. „Ето защо правим всичко възможно, за да увеличим наличния си капацитет в съответствие с това“, заяви той.

Акциите поскъпнаха благодарение на предлагането на инструменти с генеративен AI от страна на Microsoft, свързано с нейното стратегическо партньорство с OpenAI. Последното помогна на компанията да спечели короната на най-високо оценената компания в света, детронирайки Apple тази година.

Microsoft има специален достъп до желаните AI технологии на OpenAI, които внедрява в продуктовото си портфолио, включително в Azure, Bing, а също и Microsoft 365, което включва Word, Excel и Powerpoint.

Приходите от подразделението Intelligent Cloud, където попада платформата за облачни изчисления Azure, са нараснали до 26,7 млрд. долара, надминавайки средната прогноза за 26,24 млрд. долара, дадена от LSEG.

Компанията очаква това звено да генерира между 28,4 и 28,7 млрд. долара приходи за четвъртото тримесечие, което е над очакваните от Wall Street 28,47 млрд. долара.

Приходите от Azure за последното тримесечие са скочили с 31%, над прогнозата за ръст от 29%, дадена от Visible Alphba. Microsoft очаква приходите от Azure за четвъртото тримесечие да се увеличат с 30-31%, над средната прогноза на Wall Street за 28,5%.

Приходите на подразделението More Personal Computing са се увеличили със 17% до 15,6 млрд. долара, надминавайки очакванията на анализаторите от 15,08 млрд. долара, според данни на LSEG.

Productivity and Business Processes - звеното на Microsoft, което включва офис софтуера ѝ и LinkedIn, е увеличило приходите с 12% до 19,6 млрд. долара. Според данни на LSEG анализаторите очакваха 19,54 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 26.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 седмица
"... залагането на иновациите се отплаща, коментира Джеръми Голдман ..." Естествено това е чист късмет ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още