IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия налага рекордна глоба от 405 млн. евро на Instagram

Наказанието е свързано с начина, по който платформата обработва данните на деца

22:44 | 05.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Ирландският регулатор на поверителността на данните обяви, че налага рекордна глоба от 405 млн. евро на социалната мрежа Instagram след разследване за начина, по който компанията обработва данните на деца, предава Ройтерс.

Instagram планира да обжалва глобата, обяви говорител на компанията майка Meta Platforms в изявление по имейл.

Разследването, което започна през 2020 г., e фокусирано върху децата потребители на възраст между 13 и 17 години, на които е разрешено да управляват бизнес акаунти, което улеснява публикуването на телефонния номер и/или имейл адреса на потребителя.

„Взехме окончателно решение миналия петък и то включва глоба от 405 млн. евро“, коментира говорителят на Комисията по защита на данните на Ирландия (DPC), водещият регулатор на Meta Platforms.

По думите му пълните подробности за решението ще бъдат публикувани през следващата седмица. 

Instagram актуализира настройките си преди повече от година и пусна нови функции, за да предпази тинейджърите и тяхната информация да бъде поверителна, посочва говорителят на Meta. По думите му Instagram не е съгласен как е изчислена глобата и внимателно разглежда решението.

DPC регулира Facebook, Apple, Google и други технологични гиганти заради факта, че са базирали европейските си централи в Ирландия. Регулаторът започна десетки разследвания на компаниите на Meta, включително на Facebook и WhatsApp.

Миналата година WhatsApp беше глобена 225 млн. евро, защото не е успяла да отговори на правата на Европейския съюз за данните през 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още