IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оживление бележи старта на изложението за електроника IFA

Повече от 1100 изложители ще представят най-новото в областта на потребителската електроника и домакинските уреди

15:03 | 03.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/CLEMENS BILAN
Снимка: EPA/CLEMENS BILAN

Първото изложение IFA в обичайния формат от три години насам започна в петък с многобройна публика. Няколко хиляди души разгледаха залите на панаира за електроника в първия ден на изложението, предава DPA. 

Повече от 1100 изложители ще представят най-новото в областта на потребителската електроника и домакинските уреди. Панаирът ще публикува данните за посетителите едва в края на изложението във вторник. Според компанията през последните два дни, посветени на пресата и търговските посетители, е било постигнато нивото на посещения от преди коронакризата -  тоест от 2019 г. 

Сред първите гости в петък беше управляващият кмет на Берлин Франциска Гифи (SPD). „Цялата IFA е насочена към устойчивостта и енергийната ефективност", каза тя, имайки предвид усилията за пестене на енергия в условията на недостиг. „Започваме с промяна на собственото си поведение", казва Гифи. „Когато излизате от стаята, загасете осветлението. Когато не сте вкъщи: намалете отоплението“. 

Тенденциите на IFA отново включват свързани устройства, гласов контрол и изкуствен интелект. Meta на Facebook залага на по-задълбочено сътрудничество с компанията за чипове Qualcomm за бъдещите си компютърни очила за виртуална реалност. Компаниите се споразумяха за многогодишно стратегическо сътрудничество, както обяви шефът на Qualcomm Кристиано Амон на IFA в петък. Това включва по-тясно техническо сътрудничество между екипите за разработка и за продукти. Технологията на Qualcomm вече се използва, наред с други неща, в настоящите VR очила Quest 2 на Meta.

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг си поставя амбициозната цел да ориентира компанията си към виртуалните светове - "метавселената" - и по този начин да създаде следващата голяма компютърна платформа. За да затвърди промяната, той промени и името на компанията от Facebook на Meta. Qualcomm е особено силна в областта на модемните чипове, които помагат на смартфоните да се свързват с мобилната мрежа, и също така доставя основните процесори за различни телефони с операционната система Android на Google.
Изложението за потребителска електроника и домакински уреди IFA в Берлин, Германия, в сряда, 31 август 2022 г.  Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Изложението за потребителска електроника и домакински уреди IFA в Берлин, Германия, в сряда, 31 август 2022 г. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
През 2020 г. имаше значително намалено издание на IFA заради коронавируса. Миналата година изложението беше изцяло отменено. Тази година няма ограничения, свързани с пандемията. Организаторите препоръчват на посетителите да носят маска. В петък и предишните дни обаче носещи маски в изложбените зали почти липсват. 

Международният панаир за потребителска електроника (IFA) се провежда от 1924 г. в Берлин. Въпреки че вече е осигурено ново издание на панаира за електроника през 2023 г., все още няма договор за изданието през юбилейната 2024 г. Притежателят на правата GFU, компанията за събития Clarion и Messe Berlin все още водят преговори. Нито панаирът, нито GFU коментираха подробности в началото на изложението. Гифи увери, че годишнината на IFA, разбира се, ще бъде отбелязана в Берлин. „IFA и Берлин си принадлежат и ние трябва да направим всичко възможно, за да гарантираме, че IFA ще остане тук“. 

„Мис IFA" обаче няма да се завърне на изложбените площи след почивката заради пандемията. Години наред в тази роля влизаше модел с огненочервена перука. Нейната основна задача бе да се усмихва лъчезарно за снимки заедно с предимно мъже лидери на компанията. Подобна показност на жените все по-често предизвиква критики. Панаирната компания не посочва допълнителни причини за отпадането на „Мис IFA", а само поясни, че има промени в маркетинговата концепция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още