IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мощната щатска търговска комисия ще прегледа сделката за Activision

Разследването ще се съсредоточи върху комбинацията на портфолиото от игри на Activision с конзолите и хардуерните системи на Microsoft

09:23 | 01.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата на мощната комисия. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Сградата на мощната комисия. Снимка: Bloomberg LP

Антитръстовият преглед на предложеното от Microsoft Corp. придобиване на Activision Blizzard Inc. в САЩ ще бъде извършен от Федералната търговска комисия (FTC), твърди Bloomberg, като се позовава на запознати с темата източници. Това поставя сделката в ръцете на агенция, която обещава по-агресивен контрол върху сделките.

Вместо Министерството на правосъдието FTC ще съблюдава разследването за това дали поглъщането ще навреди на конкуренцията, казва източник, пожелал да остане анонимен, тъй като не е бил упълномощен да говори публично по темата. Двата органа си поделят отговорността за антитръстовите проверки на сливанията и често постигат споразумения за това коя от тях ще разследва дадена сделка.

 

 

Председателят на FTC Лина Хан отдавна се застъпва за по-решителен подход към проверката на сделките, особено на най-големите технологични компании, които според нея могат да използват господстващото си положение в дадена сфера на дейност, за да придобият власт на други пазари. Под нейно ръководство агенцията заведе дело, за да блокира две големи поглъщания - предложената от Nvidia Corp. покупка на Arm Ltd. и сделката на Lockheed Martin Corp. за покупката на Aerojet Rocketdyne Holdings Inc.

Microsoft отказва да коментира темата пред Bloomberg, a FTC не e отговорила на исканията за коментар.

Разследването ще се съсредоточи върху комбинацията на портфолиото от игри на Activision с конзолите и хардуерните системи на Microsoft. Регулаторните органи вероятно ще разгледат отблизо как евентуалната собственост на Microsoft на Activision може да навреди на конкурентите чрез ограничаване на достъпа им до най-големите игри на компанията.

Последното значимо поглъщане на Microsoft - сделката за 17 млрд. долара за закупуването на производителя на транскрипционен софтуер Nuance Communications Inc. - беше одобрено през миналото лято от органите на САЩ и Европейския съюз. Органът за защита на конкуренцията и пазарите на Обединеното кралство все още преглеждат сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още