IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как най-малките навлизат в света на дигиталните умения?

Най-малките ученици и в България вече могат да учат как се създава виртуален свят

22:47 | 30.08.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След успешния старт на Bloomcoding за обучение по програмиране за най-малките от 7 до 14-годишна възраст, извършвано изцяло в дигитална среда, компанията вече стъпи и в България. Стартъпът започва дейността си "малко след Covid", като основната цел е да се помогне на най-новото поколение да навлезе в света на дигиталните умения.

Това каза Йоан Стоянов, регионален мениджър на Bloomcoding за България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

За старт на компанията е избрана Естония, тъй като това е държава, предоставяща много добри условия за стартъпи.

"Сега, след една година доста успешен старт, при който вече се обучават над 1000 студенти, компанията реши да стъпи и на пазара в Полша и в България. Пазарът в България е доста сходен с този в Румъния и решихме да започнем и тук", посочи Стоянов.

Платформата работи успешно от юли и се радва на много добър интерес, дори по-силен от интереса в Румъния, където стартъпът работи от година и половина, сподели той.

Обучението е изцяло онлайн, като няма физически локации в България, но това дава възможност за създаване на неограничен брой класове и компанията вярва, че това значително улеснява разрастването.

„На тази ранна възраст децата не започват директно с програмиране. Изучаването на програмни езици развива мисленето и не се очаква те непременно да развият кариера в IT сферата. Преподаването на програмиране за деца не е сухо програмиране, а чрез игра. След това те научават как работи програмирането и те самите искат да научават още и още", обясни Стоянов.

"Фокусът е върху основни компютърни езици, но първоначално той е върху самата логика - как се използват различните системи, как се създават различните дигитални светове, как се използват различните елементи вътре в тях, как се решават различни проблеми", уточни гостът.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още