IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само капитал ли е необходим, за да мине един стартъп от другата страна на рецесията?

В момента няма нужда от повече пари, а от успешни сделки, посочи Диана Аладжова от Silverline Capital

16:39 | 15.09.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Усеща се сериозно намаляване на апетита към инвестиции и това се дължи на най-големия спад на публичните пазари в технологичния сектор, няма предвидимост и кога ще има рецесия. Тази тенденция разкри в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Диана Аладжова, партньор в Silverline Capital – първия мецанин фонд в България.

Тя обърна внимание, на влиянието, което от геополитическа гледна точка оказва средата в нашия регион. „За нас като фондове става по-трудно да намерим инвеститори, а за компаниите да ги привлекат“, посочи Аладжова.

Оценките на стартъпите в технологичния сектор започват да падат, като тенденцията засяга и бизнесите към директни потребители (B2C), тъй като първи усещат инфлационните процеси, което директно рефлектира върху маржовете и потенциала за растеж.

„Alcatraz AI привлече финансиране от 25 млн. долара, като това би било по-предизвикателно в сегашната среда на очакван икономически срив“, обясни Венци Гайдаржиев, основател на българо-американския стартъп. Той потвърди, че спадът на технологичния сектор не е повлиял на оценката на компанията, тъй като тя е била договорена още в края на 2021 г.

"Ако един стартъп е много млад и основателят няма опит, основателят би казал, че оценката е нещо много важно, но фактически не е, особено в такива икономически явления, които виждаме. Няма значение оценката, достатъчно е да имаш достатъчно капитал, за да минеш от другата страна на рецесията", посочи Гайдаржиев.

Според Аладжова успешните предприемачи са тези, които могат да си направят по-добра самооценка от какво имат нужда и на какви компромиси са готови. „Важно е компанията да вижда добавената стойност, а инвеститорът да е готов да приеме обратната връзка“, коментира тя.

По думите ѝ структурата на инвеститорите не се е променила цялостно, но се наблюдава повече търсене на алтернативни инвестиционни инструменти, тъй като останалите вече не носят доходност.

„Инвестиции в стартъпи, във фондове – те са по-дългосрочни с по-голяма потенциална възвращаемост. Алтернативата, която много инвеститори използваха досега, бяха публични акции и облигации с по-намален риск, които в настоящата обстановка започват да дават отрицателни стойности – това ги привлича към фондове и стартъпи, където рискът е по-висок, но имат и някаква потенциална възвращаемост", обясни партньорът в Silverline Capital

Гайдаржиев определи стартъп средата в България през последните години като „наистина невероятна" и смята, че страната ни може да бъде лидер в Източна Европа.

„В момента няма нужда от повече пари, а от повече успешни сделки, които се реализират на българския пазар с български компании", добави Аладжова. „Ние сме много силни в брой инвестиции спрямо нашите съседи, брой стартъпи, но това, което ще ни изкара отгоре на пазара, са точно успешни изходи от сделки и успешни придобивания от стратегически инвеститори, за да излезем като район, който не само финансира, но и реализира успешни компании“, каза тя.

Какви са предизвикателствата в отношенията между предприемачи и инвестиционни фондове? Каква е средата в България за финансиране на стартиращи компании?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още