IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Геополитическото напрежение ли пречи на държавите да споделят технологии?

Стартъпите по-лесно намират средства, но при развиващите се компании големите сделки са „на пауза“, посочи Венци Гайдарджиев, основател на Alcatraz AI

20:45 | 08.07.22 г.
Геополитическото напрежение ли пречи на държавите да споделят технологии?

Alcatraz AI разработва решения за лицево разпознаване, използващи изкуствен интелект и машинно самообучение. Стартъпът е създаден в Силициевата долина на САЩ, като основният инженерен офис е в София.

„Току-що приключихме нов кръг на финансиране и успяхме да привлечем над 25 млн. долара", съобщи Гайдарджиев и отбеляза, че част от капитала е осигурен от български инвеститори.

Той обясни, че средствата ще се използват за разработване на нови продукти и за привличане на нови таланти в българския офис на компанията. В момента екипът на Alcatraz AI в София наброява 30 души, повечето софтуерни инженери. Плановете на компанията включват разширяване на екипа с 20-30% в следващите месеци, а досега стартъпът е привлякъл около 20 млн. долара капитал.

„Средата за финансиране на стартъпите се промени в последните месеци", сподели Гайдарджиев, добавяйки: "Има разлики според етапа на развитие – ако компанията търси ангелско или ранно инвестиране, е по-лесно да се намерят средства, но оценките са по-ниски. При компаниите в по-късен етап на развитие обаче, големите сделки (за стотици милиони и за милиарди) са „на пауза“, като се изчаква развитието на пазара“.

Основателят на Alcatraz AI е категоричен, че България върви в правилната посока, макар че се наблюдава все по-голямо разделението между София и останалите градове. „Но това се наблюдава във всички държави по света“, коментира той. Според него София се превръща във все по-голям лидер, не само в България, но и в региона благодарение на технологичните таланти, които стават все повече и все по-добри.

Гайдарджиев е убеден, че намаляват хората, които напускат България и спомена, че много негови приятели се прибират в страната ни, защото стандартът на живот става все по-добър.

„България се установява като един от лидерите в Югоизточна Европа в областта на изкуствения интелект, стартъп екосистема и инвестиционните фондове“, е мнението на експерта, който потвърди, че за да се развие екосистемата трябват още повече инвестиции.

Той съветва младите хора да учат, но не само специфични науки, като математика или физика, но и да отделят повече време, за да разберат как технологиите могат да се използват за създаване на изкуствен интелект.

По думите му, трябва да се инвестира, но не само в стартъпи, но и в образование, като потвърди, че вече има компании и организации, които съдействат за промяната.

Може ли изкуственият интелект да представлява заплаха? В каква посока трябва да са регулациите? Кои компании избират технологията на Alcatraz AI?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още