IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши на Paynetics да придобие Phyre

Регулаторът реши да не разглежда придобиването, тъй като то няма да навреди на пазара

09:36 | 06.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: phyre България
Снимка: phyre България

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заяви, че е решила да не разглежда предложението за поглъщане на българския разработчик на цифрови портфейли Phyre от местния финтех Paynetics - решение, което отваря пътя за осъществяване на нотифицираната сделка.

Придобиването на едноличен пряк контрол върху Phyre от страна на Paynetics не представлява концентрация съгласно закона, съобщи КЗК. 

Придобиването за необявена сума ще даде възможност на B2B клиентите на Paynetics да разпространяват финансови продукти директно до крайния си клиент с брандирано решение и пълен контрол и собственост върху приложението.

Phyre е основана през 2015 г. и се е превърнала в един от водещите доставчици на цифрови финансови приложения. Платформата дава възможност на предприятията да стартират собствено брандирано приложение за разплащания само за осем седмици, като значително намалява времето, разходите и усилията за изграждане и поддържане на такива проекти, позволявайки както на финтех, така и на утвърдени предприятия бързо и икономично да извеждат продукти на пазара.

Приложението дава възможност на предприятията да предоставят богати на функции мобилни приложения с пълен набор от предварително интегрирани платежни услуги. Платформата може да се похвали с над 300 000 потребители в множество индустрии, включително телекомуникации, творческа индустрия, човешки ресурси и маркетинг. 

Уведомителят е пояснил, че участващите в нотифицираната операция предприятия поддържат тесни икономически връзки предвид обстоятелството, че Phyre е регистриран представител на Paynetics за предоставяне на платежни услуги във водения от БНБ регистър. На практика платежните услуги, които се предоставят чрез мобилното приложение на Phyre, се предоставят от Paynetics. Клиентите на Phyre, които са сключили договор за ползване на мобилното му приложение, са сключили договор за предоставяне на платежни услуги с и са клиенти и на Paynetics, а Paynetics е доставчик на платежните услуги, достъпвани през мобилното приложение на Phyre.

Операцията ще бъде осъществена чрез внасяне на непарична вноска в капитала на Paynetics и дружеството ще стане едноличен собственик на капитала на Phyre. Акционерите на последната ще внесат притежаваните от тях акции като непарична вноска в емитирани чрез увеличение на капитала нови акции в капитала на Paynetics. Така  капиталът на последната ще се увеличи и ще стане едноличен собственик на капитала на Phyre, а досегашните акционери на Phyre ще придобият акции в увеличения капитал на Paynetics. 

Придобиването се случва в момент, когато светът се намира в различна ера на разплащания. Приложенията заменят физическата карта, а в условията на нарастващи разходи, икономическа несигурност и инфлация собствениците на фирми се нуждаят от рентабилен начин за разширяване и растеж. 

Phyre има регистриран капитал от 1,03 млн. лева според документите, публикувани от регулатора. Капиталът на Paynetics възлиза на 3,53 млн. лева. Сред инвеститорите на купувача са Dynamic Capital, Българо-американска кредитна банка и фондът New Vision 3. 

Придобиваната фирма се фокусира в разработване на иновативни технологични решения. Самото приложение Phyre e дигитален портфейл, с който може лесно да се извършват плащания на всеки ПОС терминал или онлайн, да се превеждат и получават пари, като трансакциите в мрежата на Phyre са мигновени и без никакви такси.

Paynetics, която е лицензирана в ЕС и Великобритания институция за електронни пари, предлагаща вградени финансови решения и решения за цифрово банкиране, поиска разрешение за сделката през април. Paynetics предоставя платежни услуги, състоящи се в операции чрез платежни карти или други подобни инструменти, издаване, обработване и приемане на плащания. Paynetics е платформата, която изпълнява всички платежни операции във Phyre. Регулира се от Българска народна банка, член е на Visa и Mastercard. 

Paynetics влезе в медийните заглавия преди над две години, когато през октомври 2020 г. придоби бизнеса на фалиралия германски финтех Wirecard във Великобритания и Ирландия. Компанията привлече финансиране в размер на 2,5 млн. евро в края на март 2020 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още