IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5G мрежите още не са разгърнали потенциала си. Защо тогава индустрията вече говори за 6G?

Новото поколение мобилни мрежи се очаква да бъде пуснато през 2030 г.

17:00 | 12.03.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

„Това, което бих казал обаче, е, че ние като индустрия трябва да спрем да объркваме клиентите като говорим за G-та, защото следващото нещо, което ще ме попитате, е кога идва 6G. На този етап не виждам възможности за ползване, които не бихме имали при 5G и непосредствената му еволюция“, посочва Уотсън. „Не искам да объркваме потребителите и компаниите с това да чакат новото нещо, наречено 6G”.

Много от сегашните 5G мрежи са изградени върху оборудването и технологията от 4G. Но операторите сега пускат онова, което наричат самостоятелно 5G. То ще използва технология, независима от 4G, и идва с обещанието за реализиране на пълния потенциал на 5G.

Освен това ще има повече софтуер за 5G мрежите, който ще подобрява ефективността, например при управлението на трафика на данни.

„Има още една стъпка преди 6G и тя ще бъде наречена напреднал 5G, която ще бъде достъпна на пазара след няколко години“, коментира главният изпълнителен директор на Nokia Пека Лундмарк.

По думите му това ще помогне за подобряване на изживяването при ползване на технологии като добавена и виртуална реалност и дори да помогне за летенето на дронове.

„Няма причина да чакаме 6G”, коментира Лундмарк.

Какво тогава е 6G?

На този етап, когато 6G стандартите още не са дефинирани, няма ясна идея как точно ще изглежда технологията.

Уотсън от BT коментира, че е „изключително важно да мислим като оператори и да започнем да показваме какво ще бъде и какво няма да бъде. Тази работа тъкмо започна и е прекалено рано да кажем“.

Той допълва, че 6G ще доведе до по-добра киберсигурност на мобилните мрежи, както и до повече функции с изкуствен интелект.

Лундмарк, изпълнителният директор на Nokia, коментира, че 6G мрежата „ще служи като един голям сензор“, който може да засича размера, скоростта и посоката на движещ се обект. Тази функция ще подпомогне създаването на автоматизирани заводи и дори на безпилотни превозни средства.

6G през 2030 г.

Редица директори, включително изпълнителният директор на Nokia, прогнозират, че 6G мрежите ще бъдат пуснати през 2030 г.

Ник Маккоун, старши вицепрезидент на Network and Edge Group в Intel, коментира, че също очаква 6G да се появи през 2030 г., а стандартите за нея да са готови няколко години по-рано.

„Така че работата по стандартите се случва активно в момента. И има известна доза тестване и проучвания на различни технологии, малко боричкания за това каква точно ще бъде технологията“, посочва той.

Главният технологичен директор на BT коментира, че следващите поколения мобилни мрежи обикновено се пускат около Олимпийските игри. Той смята, че 6G се появи около Олимпийските игри през 2032 г., които ще се проведат в Бризбейн, Австралия.

Нийл Моустън, изпълнителен директор на компанията за пазарни проучвания Strategy Analytics, твърди, че очаква първите 6G смартфони да се появят на пазара през 2029 г.

„6G надпреварата е в ход“, коментира Моустън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 12.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 1
мрънмрън
преди 1 година
До: wart какво принадлежи на Китай? 5G е просто името на стандарта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 9
wart
преди 1 година
Тъй като G5 принадлежи на Китай измислят различни причини за да спечелят време за себе си за собствени технически разработки защото изостават и е могат да се примерят защо Китайската технология са принудени да използват а не тях но ?.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
wart
преди 1 година
"''''Въпреки това, след инвестирането на стотици милиарди долари в 5G мрежите, операторите все още не виждат достатъчна възвръщаемост. Анализатори посочват, че реалният потенциал за монетизиране на 5G може да е на хоризонта."''' Чакалите в Брюксел съобразяват ли се с емисионите стандарти като EURO-4 2005 - EURO-5 -2009 - EURO-6 и EURO-7 -2025 въобще нямат понятие ,че за някои неща трябва време и технически достижения, открития и т.н решават,че така трябва де е толкова. Тъй като G5 принадл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още