IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5G мрежите още не са разгърнали потенциала си. Защо тогава индустрията вече говори за 6G?

Новото поколение мобилни мрежи се очаква да бъде пуснато през 2030 г.

17:00 | 12.03.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Директори на някои от най-големите телекомуникационни и технологични фирми в света твърдят, че 6G, следващото поколение мобилни мрежи след 5G, вероятно ще стартира през 2030 г., пише CNBC.

Но лидерите също така предупреждават, че индустрията не трябва да създава толкова еуфория около технологията, за да не обърка потребителите. Всичко това се случва в момент, в който компаниите оценяват как да си върнат инвестициите на милиарди долари за 5G, направени през последните няколко години.

„Все още не сме завършили разгръщането на 5G”, коментира Ха Мин Йон, главен директор развитие в SK Telecom. „Не смятам, че технологията е достатъчно зряла, за да говорим сериозно за 6G… Още е много рано“.

6G беше сред основните теми на Световния мобилен конгрес, който се проведе миналата седмица в Барселона и където международните телекомуникационни компании изложиха вижданията си за най-новите технологии.

Ползването на 5G все още е слабо

Мобилни оператори в Китай, Южна Корея и Съединените щати започнаха да пускат 5G мрежите си през 2019 г. Технологията предлага следващото поколение мобилен интернет след 4G, обещавайки супербързи скорости.

Но навлизането ѝ сред потребителите остава ниско. Само един на всеки седем души по света днес използва 5G смартфон според Strategy Analytics.

5G беше позициониран от телекомуникационната индустрия не просто като потребителски продукт за по-бързи скорости за сваляне на съдържание, но и като мрежа, която ще помогне за навлизането на нови технологии като автономните коли или безпилотните летящи таксита. Това е така заради по-ниското време закъснение, което технологията предлага в сравнение с 4G. Това означава, че времето, необходимо на устройствата, за да общуват едно с друго, е значително намалено – функция, която е важна за сценарии, в които данните трябва да бъдат предавани бързо.

Въпреки това, след инвестирането на стотици милиарди долари в 5G мрежите, операторите все още не виждат достатъчна възвръщаемост. Анализатори посочват, че реалният потенциал за монетизиране на 5G може да е на хоризонта.

„Използването на 5G се ускорява в повечето страни, където мрежата е пусната (включително Индия, която изгражда бързо 5G мрежи), но броят на потребителите абонати е само една от метриките. Корпоративните пазари и индустриалните сегменти са онези, в които е залегнала по-голямата част от потенциала“, посочва Ричард Уеб, директор мрежова инфраструктура в CCS Insight.

Защо тогава индустрията вече говори за 6G?

Телекомуникационните мрежи изискват стандарти. В най-добрия случай това са глобално приети технически правила, които дефинират как работи технологията и нейната оперативна съвместимост по целия свят.

Изготвянето и финализирането на тези стандарти отнема няколко години и включва редица играчи – от компании до учени и представители на индустрията. Ето защо индустрията мисли по въпроса толкова много.

Органите за определяне на стандартите, като 3GPP, която допринесе значително за 5G, вече работят по стандартите за 6G. Но те все още са в ранен етап на развитие.

„За нас 6G все още е в етап на проучване“, коментира в интервю главният изпълнителен директор на Telenor Сигве Бреке.

Директорите на телекоми, с които са говорили от CNBC, твърдят, че е от ключово значение индустрията да се фокусира върху разгръщането на 5G. Това е така, защото говоренето за 6G може да обърка потребителите, а и все още има неща, които трябва да бъдат направени по 5G, посочва технологичният директор на BT Хауърд Уотсън.

Последна актуализация: 16:58 | 12.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 1
мрънмрън
преди 1 година
До: wart какво принадлежи на Китай? 5G е просто името на стандарта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 9
wart
преди 1 година
Тъй като G5 принадлежи на Китай измислят различни причини за да спечелят време за себе си за собствени технически разработки защото изостават и е могат да се примерят защо Китайската технология са принудени да използват а не тях но ?.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
wart
преди 1 година
"''''Въпреки това, след инвестирането на стотици милиарди долари в 5G мрежите, операторите все още не виждат достатъчна възвръщаемост. Анализатори посочват, че реалният потенциал за монетизиране на 5G може да е на хоризонта."''' Чакалите в Брюксел съобразяват ли се с емисионите стандарти като EURO-4 2005 - EURO-5 -2009 - EURO-6 и EURO-7 -2025 въобще нямат понятие ,че за някои неща трябва време и технически достижения, открития и т.н решават,че така трябва де е толкова. Тъй като G5 принадл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още