IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските телекоми отново искат Европа да накара Big Tech да плащат повече за мрежи

Изпълнителни директори на BT, Deutsche Telekom и Telefónica са сред онези, които призовават генериращите интернет трафик да допринесат за инвестициите

11:18 | 02.10.23 г.
Снимка: Matt Cardy/Getty Images
Снимка: Matt Cardy/Getty Images

Най-големите телекоми в Европа се обръщат към Европейския съюз с искане да убеди т. нар. Big Tech (големите технологични компании) да платят „справедлив“ дял за използването на мрежите им – най-новият етап в битката за плащания, която изправи сектора срещу компании като Netflix и Google, съобщава Financial Times.

Технологичните компании, които „печелят най-много“ от телекомуникационна инфраструктура и стимулират ръста на трафика, трябва да допринасят с повече към разходите, смятат главните изпълнителни директори на 20 групи, включително BT, Deutsche Telekom и Telefónica, които са подписали отворено писмо, което е било получено и от редакцията на FT. То ще бъде изпратено до Европейската комисия (ЕК) и членовете на Европейския парламент (ЕП).

„Бъдещите инвестиции са под сериозен натиск и са нужни регулаторни действия, за да бъдат подсигурени“, предупреждават те. „Справедлив и пропорционален принос от най-големите генератори на трафик към разходите за мрежова инфраструктура трябва да формира базата на нов подход“.

Те добавят, че регулаторите трябва да предприемат действия, за да помогнат за подсигуряването на бъдещи инвестиции, тъй като телекомите харчат милиарди в подкрепа на разгръщането на 5G мрежи и надстройката до изцяло оптични мрежи.

Те предполагат, че механизъм на плащане може да има изисквания само от „най-големите генератори на трафик“ с акцент върху „отчетността и прозрачността на вноските... така че операторите да инвестират директно в цифровата инфраструктура на Европа“.

Т.нар. инициатива за справедлив дял събира все повече подкрепа в Брюксел, като Европейският парламент през юни призова за „установяването на политическа рамка, където големите генератори на трафик допринасят справедливо към адекватно финансиране на телекомуникационните мрежи без предразсъдъци за нетна неутралност“.

Комисията заяви, че може би са нужни около 200 млрд. евро допълнителни инвестиции, за да изпълни целите си за свързаност за 5G във всички населени райони и покритие с максимална скорост от 1 гигабит в секунда в целия ЕС до 2030 г. Комисията започна консултация през февруари, но очакванията за резултати до юни се забавиха.

Според подписалите писмото трафикът на данни се увеличава средно с 20% до 30% всяка година - основно движен от „шепа“ големи технологични компании. Телекомуникационните групи очакват този растеж да продължи, но казват, че е малко вероятно да доведе до съответната възвръщаемост на инвестициите при настоящите условия.

Висшите мениджъри твърдят, че големите технологични компании не плащат „почти нищо за пренос на данни в нашите мрежи“, докато някои облачни доставчици таксуват клиентите „до 80 пъти повече за по-нататъшното пренасяне на данни от облака“.

Технологичните групи досега се противопоставят на предложенията за справедлив дял и твърдят, че вече инвестират в интернет инфраструктура, включително подводни кабели и центрове за данни, както и съдържание и услуги.

Даниел Фрийдлендър, ръководител на CCIA Europe, която лобира от името на технологичната индустрия, твърди, че телекомите „са се разраснали благодарение на вълнуващото съдържание и услуги, разработени от творчески и технологични фирми“.

„Сега се опитват да заблудят Европа да им предостави допълнителни пари. Телекомите искат мрежите им да бъдат изцяло субсидирани от същите фирми, които са им помогнали да растат и да процъфтяват“, каза той. „В крайна сметка тези телекомуникационни гиганти искат да накарат европейските потребители да плащат втори път чрез мрежови такси в допълнение към абонамента им“.

Писмото на ръководителите също така призовава за преразглеждане на регулирането на телекомуникациите, като ръководителите искат от политиците да приемат „необходимостта от мащабиране, за да се избегне фрагментацията на пазара“.

Индустрията очаква решение от ЕК относно предложеното съвместно предприятие на Orange и MasMovil в Испания, считано за тест за толерантността на регулаторите към по-нататъшна консолидация в цяла Европа.

Говорител на ЕК каза, че неотдавнашна консултация е обхванала въпроса за „справедливия принос“ към мрежовите разходи. „Това е сложен въпрос и всяко решение трябва да се вземе чрез разбиране на основните факти и цифри“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 02.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още