IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

United Group и компанията ѝ майка пласираха облигации за над 1,73 млрд. евро

Групата очаква да финализира сделката за "Булсатком" в следващите месеци

12:25 | 29.01.24 г.
Снимка: United Group
Снимка: United Group

United Group, която е собственик на Vivacom, обяви, че заедно със своята компания майка Summer BidCo. през миналата седмица е финализирала кръг от финансиране в размер на 1,73 млрд. евро и твърди, че това се дължи на “позитивната пазарна среда и на постигнатите добри оперативни резултати с непрекъснат ръст на приходите и печалбата преди лихви, данъци, обезценки и амортизация (EBIТDA)”.

Телекомуникационната компания планира да използва средствата за погасяване на съществуващи обезпечени облигации с падеж през 2026 г. и 2029 г., съществуващи облигации с опция за капитализиране на лихвата с падеж през 2025 г. и револвиращи заеми.

С този ход United ще удължи падежа на рефинансираните облигации от 2025 и 2026 г., ще намали разходите си за лихви по рефинансираните облигации от 2029 г. и освен това ще засили своята капиталова структура.

„Започнахме миналата седмица с план да рефинансираме 1,25 млрд. евро облигации, които са с падеж в края на 2025 г. и началото на 2026 г. Когато се обърнахме към пазара, трансакцията ни беше приета изключително добре от инвеститорите, ето защо решихме да рефинансираме и облигации с падеж през 2029 г. за допълнителни 480 млн. евро“, коментира пред Investor.bg Бояна Мияилович, директор „Връзки с инвеститорите и стратегически анализ“ в United Group. „За задълженията до 2029 г. също така успяхме да понижим значително лихвения марж, който беше 4,875%. „Рефинансирахме ги при 4,25% марж, което смятаме за голям успех, предвид настоящите макроикономически условия“.

United Group посочва, че за периода от 2015 до 2022 г. се радва на годишен темп на растеж на приходите и на коригираната EBITDAal съответно от 32% и 28%. Това, в комбинация с високия марж на коригираната печалба и с подобрението на мащаба, на географската и бизнес диверсификацията, съчетано с подобрения валутен микс през последните години и с трансакцията за намаляване на задлъжнялостта с продажбата на мобилни кули, е довело до потвърждаване на кредитния рейтинг на компанията от рейтинговите агенции на B2 (стабилен) от Moody’s и B (положителен) от S&P.

„През последните няколко години, когато макроикономическите условия се влошиха, а лихвените проценти нараснаха, ние действахме предпазливо, а миналото лято продадохме телекомуникационните си кули в България, Словения и Хърватия. Използвахме цялата сума, която беше около 1,2 млрд. евро, за да рефинансираме облигации с падеж през 2024 и част от тези с падеж през 2025 г.", казва Мияилович.

По думите ѝ сделката е била важна за United Group, защото компанията е искала да има силна капиталова структура, без задължения със скорошен падеж. „Не бихме искали да имаме големи задължения с близък падеж, до една година например“, допълни тя.

Сега компанията е успяла да погаси останалите си задължения за 2025 г., които са били с падеж през ноември, както и част от тези за 2026 г.

На въпрос на Investor.bg дали United Group планира нови придобивания на българския пазар, Мияилович коментира, че предвид високите лихвени проценти в момента новите потенциални цели за придобиване трябва да се докажат като такива, които заслужават истинско внимание.

„Постоянно следим възможностите на пазара и ако попаднем на такава, която ще ни донесе добра синергия и ще има полза за потребителите, акционерите и заинтересованите страни, бихме действали“, коментира Мияилович.

Междувременно United очаква да финализира придобиването на „Булсатком“ в следващите няколко месеца. Сделката беше остро критикувана от другите телекомуникационни играчи на пазара, които се опитват да я оспорят.

„Конкуренцията има право на реакция, когато се изправи пред силен играч като Vivacom и United. Смятаме, че това ще е добро придобиване, което ще е от полза на клиентите на „Булсатком“ и ще ни помогне допълнително да разширим клиентската си база в България“, посочи Мияилович.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още