IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rakuten Group интегрира финтех бизнесите си в една група

Финансите на компанията сериозно пострадаха на мобилен оператор

15:31 | 01.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Kentaro Takahashi/Bloomberg
Снимка: Kentaro Takahashi/Bloomberg

Rakuten Group планира да интегрира своите финтех бизнеси в една група. Това съобщиха от японската компания в понеделник, цитирани от Ройтерс. Целта е да се засили сътрудничеството и придобиването на клиенти в различни области от онлайн банкиране и кредитни карти до ценни книжа и застраховки.

За целта Rakuten Group и Rakuten Bank сключиха меморандум за разбирателство, с който се договаря реорганизацията, планирана за октомври. От съвместно изявление става ясно, че банката ще продължи да се търгува на Токийската фондова борса след промяната.

Финансите на компанията майка, съсредоточена върху платформата за електронна търговия Rakuten Ichiba, пострадаха след пускането на мобилен оператор през 2020 г. Това доведе до 14 поредни тримесечия на оперативни загуби. За да генерира пари, Rakuten емитира дялови и дългови инструменти и разпродаде активи.

Компанията реши да пусне на пазара подразделението си Rakuten Securities през юли 2023 година, но този ход беше отложен през ноември. Вместо това Rakuten продаде 30% от активите си на Mizuho Financial Group. Компанията вече обмисля окончателен отказ от листването на фона на предстоящата реорганизация, съобщиха още от японската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още