IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Икономов, Fibank: С AI банките могат да автоматизират и отпускането на кредити

над 70% от общия брой на клиентите на банката активно използват мобилното банкиране, казва Владимир Икономов – директор „Дигитално банкиране“

08:30 | 24.04.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com

Технологиите в процеса на модернизация на банките, изкуствения интелект във финансовата сфера, дигиталното банкиране - това са само част от темите, които коментира Владимир Икономов – директор „Дигитално банкиране“ на Fibank. Той, както и други експерти от бранша, ще участва във форума на Investor.bg Banking Today, който ще се проведе на 25 април 2024 г. в София.

Каква част от клиентите на Fibank използват възможностите за дигитално банкиране и как се увеличава значението му в последните години?

- Радващо е, че все повече от клиентите на Първа инвестиционна банка се възползват от възможностите на дигиталното банкиране, като използването на Мy Fibank заема значителна част от тях. Според нашите данни, над 70% от общия брой на клиентите на банката активно използват мобилното банкиране.

Важно е да отбележим, че тази цифра продължава да нараства с впечатляващи темпове в последните години. Наблюдаваме увеличение от над 5% годишно при използването на мобилното банкиране сред нашите клиенти. Този растеж е показателен за нарастващoтo предпочитане към цифровите решения за финансово управление, които са бързи и сигурни.

Владимир Икономов
Снимка: Първа инвестиционна банка

Владимир Икономов е директор „Дигитално банкиране“ на „Първа инвестиционна банка“ АД.

Ръководи функцията по развиване на дигиталните канали на банката. Развива екипи в различни области на дигиталното банкиране и дигитализацията – бизнес анализ, UI/UX дизайн, осигурява качествени разработки, анализ и моделиране на данни, автоматизация на процеси (RPA), техническа (Level 1) поддръжка, контрол на клиентски регистрации.

Той интегрира различни системи и услуги, за да се осигури персонализирано потребителско изживяване. Изгражда съвременни уеб и мобилни приложения, които са интуитивни и лесни за ползване. Имплементира съвременни технологии, свързани с картови и междубанкови разплащания. Интегрира процеси, свързани с машинно обучение в банковите услуги, за да се осигури по-добро изживяване на потребителите. 

Тенденцията на увеличаващото се значение на дигиталното банкиране сред клиентите на Fibank може да се обясни с удобството, което то предоставя, както и с постоянното развитие, внедряване и подобряване на предоставените услуги и продукти в сферата на финансите. Освен това клиентите на нашата банка ценят по-голямата сигурност и по-бързия достъп до информация, които дигиталните финансови услуги предлагат. Виждаме устойчив ръст в използването на мобилното банкиране сред нашите клиенти, което ясно демонстрира нарастващия интерес и значимост на дигиталните финансови решения за нашата клиентска база.

С динамичното развитие на финансовите технологии и нарастващото търсене на дигитални решения от страна на клиентите, банките в България се стремят да бъдат в крак с времето и активно разширяват обхвата на онлайн услугите си. Една от ключовите цели, към които банките се фокусират, е подобряването на потребителското изживяване чрез техните платформи за онлайн банкиране. За клиентите е от съществено значение да имат достъп до функционален и интуитивен интерфейс, който да им позволява бързо и лесно да намират търсените от тях продукти и услуги само с няколко клика на техните мобилни устройства.

Това е и основната причина ние от ПИБ да насочваме усилията си към намирането на най-добрия начин за привличане на нови клиенти, които да получават бърз и сигурен достъп до всички дигитални услуги, предлагани от My Fibank.

Все по-популярни стават виртуалните банки, по какъв начин това се отразява на развитието на дигиталните услуги, които традиционните банки предлагат?

- С нарастването на популярността на виртуалните банки традиционните банки са изправени пред необходимостта да приспособят и модернизират своите дигитални услуги, за да останат конкурентни в бързо развиващата се цифрова среда на финансовите услуги. Виртуалните банки представляват иновативна алтернатива, като предлагат гъвкави, удобни и интуитивни решения за клиентите, които предпочитат да управляват своите финанси основно онлайн.

Този растеж на виртуалните банки оказва пряко влияние върху традиционните банки, като ги насочва към инвестиции във високотехнологични решения и иновации в областта на дигиталните услуги. За да се приспособят към променящите се нужди и предпочитания на клиентите, традиционните банки активно развиват и подобряват своите онлайн платформи и услуги.

Технологии като изкуствен интелект, машинно обучение и автоматизация играят ключова роля в този процес на модернизация. Те позволяват на банките да подобрят процесите си за обработка на данни и трансакции, да предоставят по-бързо и по-точно обслужване на клиентите, и да предлагат персонализирани финансови решения. Например традиционните банки могат да използват алгоритми за анализ на данни, които да предсказват финансови тенденции и да предоставят персонализирани съвети за инвестиции.

Освен това традиционните банки разширяват гамата си от онлайн услуги, за да отговорят на растящото търсене за дигитални финансови решения. Те въвеждат нови функционалности като виртуални портфейли, цифрови инвестиционни платформи и онлайн кредитиране, което допълнително улеснява клиентите и ги подтиква да избират традиционните банки за своите финансови нужди.

В заключение, развитието на виртуалните банки насочва традиционните банки към по-голяма иновативност и развитие в областта на дигиталните услуги. Чрез инвестиции във високотехнологични решения и разширяване на онлайн функционалностите си, те се стремят да задоволят нуждите на съвременните потребители и да запазят своята конкурентоспособност в цифровата епоха на финансовите услуги.

Как развитието на изкуствения интелект влияе върху банките и предлаганите дигитални услуги? До каква степен Първа инвестиционна банка се възползва от технологии, базирани на изкуствен интелект?

- Развитието на изкуствения интелект има значително влияние върху банките и предлаганите от тях дигитални услуги. Изкуственият интелект предоставя възможност да се подобри ефективността, точността и персонализацията на услугите, като същевременно осигурява по-добро управление на риска и по-добра защита на данните.

Чрез използването му банките могат да автоматизират редица операции, като например обработка на трансакции, анализ на клиентски данни и отпускане на кредити. Това допринася за по-голяма ефективност и намаляване на човешките грешки.

Освен това изкуственият интелект позволява да се предлагат персонализирани услуги, които отговарят на конкретните нужди и предпочитания на клиентите. Това може да включва прогнозиране на финансови тенденции, предложения за инвестиции или кредити, както и персонализирани съвети за управление на финансите.

Fibank използва различни технологии, базирани на изкуствен интелект, за да подобри своите услуги и да задоволи нуждите на клиентите си. Тези технологии включват системи за прогнозиране на тенденции на пазара, автоматизирани анализи на клиентски данни за персонализирани предложения, роботизирани процеси за управление на риска и много други.

Първа инвестиционна банка получи престижна награда за иновации при въвеждането на генеративен изкуствен интелект (GenAI) в ежегодните международни награди за най-добри практики при използването на технологични решения във финансовата индустрия - Celent Model Bank.

Проектът, за който банката получи високото международно признание, е въвеждането на интелигентен виртуален асистент (IVA), базиран на генеративен изкуствен интелект (GenAI). Технологичен партньор на банката при разработването и внедряването на продукта е Ablera - пионер на европейския пазар, специализиран в разработването и предоставянето на авангардни решения, базирани на изкуствен интелект за трансформиране на финансовия сектор.

Виртуалният асистент на Fibank вече е достъпен за определена фокус група от клиенти, които тестват възможностите, предоставени от него. Предстои асистентът да бъде официално представен за всички клиенти на ПИБ.

Защо подкрепяте събитието Banking Today?

Събитието се утвърди през годините като водещо в своя сегмент и представлява добра възможност да представи на едно място мнения от представители на банковия, инвестиционния, застрахователния и финтех секторите. Винаги се получават интересни и съдържателни дискусии по различните нови тенденции и услуги.

Вижте цялата програма на форума Banking Today, организиран от Investor.bg, на 25 април в Интер Експо Център в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Интервюта виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 седмица
...че те от над 10 години го правят и без AI. гадната експириън предлага точно такива решения....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още