IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският външен министър е на изненадващо посещение в Киев

Това е демонстрация на непоколебимата подкрепа на Берлин за Украйна в нейната битка срещу Русия, коментира Аналена Бербок

11:28 | 10.09.22 г. 1
Снимка: EPA/CLEMENS BILAN
Снимка: EPA/CLEMENS BILAN

Германският външен министър Аналена Бербок пристигна изненадващо в украинската столица Киев. Това посещение трябва да демонстрира непоколебимата подкрепа на Берлин за Украйна в нейната битка срещу Русия, коментира Бербок, цитирана от АФП.

„Пътувах до Киев днес, за да покажа, че Украйна може да продължи да разчита на нас. Че ще продължим да стоим до Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, с доставки на оръжия и с хуманитарна и финансова подкрепа“, каза Бербок.

Това е второто посещение на външния министър в Украйна и идва седмица след посещението на украинския премиер Денис Шмигал в Берлин, където той повтори призива на Киев за оръжейна помощ.

През последните седмици Германия изпрати в Киев гаубици, ракетни установки и ракети за противовъздушна отбрана.

По-мащабни оръжия, като противовъздушни системи, ракетни установки, монтирани на пикапи, и оборудване за борба с дронове, също са обещани в Киев в допълнителен пакет военна помощ на стойност над 500 млн. евро.

По-рано тази седмица Берлин обяви, че заедно с нидерландските си колеги започва обучение на украински войници за разминиране.

Бербок каза, че е "ясно, че (руският президент Владимир) Путин разчита, че ще се уморим да съчувстваме на страданието в Украйна. Той смята, че може да раздели нашите общества с лъжи и да ни изнудва с енергийни доставки. Тези негови надежди не трябва и няма да работят. Защото цяла Европа знае, че Украйна защитава нашия мир".

Бербок беше първият високопоставен германски представител, който посети Киев през май, когато Германия обяви повторното отваряне на посолството си в страната.

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Предупреждава украинците да не пребиват крадците на съдомиялни , а да преговарят с тях поживо поздраво да им дадат на всички по една пералня и да си ходят сами в Мордор без повече бой ... :))) ... а на кадировските любители на кoзи , по две ярета за изпът , те там перални не ползват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още