IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще достави на Киев с 4 броя повече танкове Leopard-2 от първоначално планираното

Общите достави на танкове от Германия, Португалия и Швеция достигат размерите на един батальон

19:10 | 24.02.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия ще изпрати общо 18 танка Leopard-2 в Украйна, с четири повече от първоначално планираното, съобщи в петък министерството на отбраната на страната, цитирано от Bloomberg.

От това решение следва, че Германия, заедно с Португалия и Швеция, могат да съберат един батальон танкове за Украйна.

Полша достави четири от 14-те бойни танка Leopard-2, които обеща на Украйна, заяви премиерът на страната Матеуш Моравецки пред журналисти в Киев по-рано в петък. Швеция също обяви решение да изпрати около 10 танка, базирани на германския модел.

В списъка със страни, които обещаха да доставят Leopard-2, влизат още Португалия, Финландия и Испания, чийто премиер Педро Санчес заяви в Киев в четвъртък, че кабинетът му може да увеличи броя на танковете, които ще изпрати на Украйна от 6 на 10.

По-рано Ройтерс съобщи, че Швеция планира да изпрати 10 танка Leopard-2 за Киев, докато Западът се стреми бързо да въоръжи Украйна с тежка бронирана бойна техника.

Министърът на отбраната Пол Йонсон каза, че 10-те танка, модерни варианти на произведените в Германия базови бойни танкове, ще бъдат доставени "възможно най-скоро".

"Абсолютно правилно е да се включим с тежки оръжейни системи. Това е от решаващо значение за Украйна", изтъкна той.

Швеция ще предостави и две системи за противовъздушна отбрана, включително IRIS-T – ракета с инфрачервено насочване със среден обсег, която се оказа ефективна срещу руските ракети в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Скоро ще видим колко вълшебно е НАТО-вското оръжие. Нали се сещаш, че в момента в Украйна се трупа всичко, което става и не става, в т.ч. и жива сила за един последен опит, да не кажем гърч предсмъртен, който ако се разбие в руската отбрана, от там нататък бягането ще бъде в посокка запад през Днепър и не е ясна къде и как ще спре. Това и Съливан каза на Ермак - даваме всичко за едно настъпление към Крим и ако не се получи, приключваме с доставките и сядате да се пазарите за мир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: valentino... 50 гаубици на единият фронт с 50хил снаряда и 50 на другият , 6 хаймарса с 200 ракети на единият фронт и 6 на другият , 100 броя М103 и хъмвита на единият и 100 на другият фронт , 1500 джавелина на единият и 1500 на другият ... и рашибозука побегна към границата ... :))) ... ами ако трябваше да се бият с/у истинска НАТОвска армия ?! ти в Сирия как ги помляха не видя ли ?! очевидно е , кое е преекспонирано ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: valentino29... кое е жалко ?! с/у цялата военна машина на рашибозука , те единствено не са включили ядрените заряди : фрегати , сателитно разузнаване , въздушно разузнаване , ударна авиация , бомбардировачи , пехота , бронетанкови , артилерия , подривни елементи в украинските военни и разузнаване , ракетни войски ... каквото се сетиш ... и тия не могат да вземат Бахмут една година ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 9
valentino29
преди 1 година
Никога не съм вярвал ,че европейските военни възможности са толкова жалки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... това са документираните загуби ... https://***.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-ukrainian.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
Понеже ние не вярваме на Конашенков, който е доказан измамник, дайте достоверна информация по изгубените за година танкове от украинска страна. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още