fallback

Парламентът на Швеция проправя пътя на страната към НАТО

Депутатите са приели законови промени, които ще позволят на страната бързо присъединяване към алианса след одобрение от Турция и Унгария

19:25 | 22.03.23 г.

Парламентът на Швеция е приел законови промени, които ще позволят на най-голямата скандинавска държава да се присъедини към НАТО възможно най-скоро, съобщава Bloomberg.

Членството на Швеция в НАТО все още не е възможно, защото Турция и Унгария още не са го одобрили.

Шведските депутати са подкрепили законовите промени с 269 гласа „за“ и 37 „против“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган беше особено яростен противник на кандидатурата на Швеция за членство в алианса. Той обвини Стокхолм, че не прави достатъчно, за да прекрати съществуването на групи, които Турция определя като терористични.

Имаше значителен натиск от страна на съюзниците в НАТО членството на Швеция да бъде ратифицирано преди срещата на върха във Вилнюс през юли.

Швеция и съседката ѝ Финландия подадоха молби за членство в алианса, след като Русия започна войната в Украйна.

Надеждите на страните да влязат паралелно в организацията бяха попарени, след като президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган инструктира турските законодатели да разгледат само молбата на Финландия за членство.

Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. бързо накара Швеция да промени позицията си спрямо НАТО, след като в продължение на десетилетия избираше да стои извън алианса. Събитията накараха шведите да подкрепят присъединяването на страната си към алианса, след като по-рано се противопоставяха на идеята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:25 | 22.03.23 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още