IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия търси слабите места на украинската ПВО, ракетите "Циркон" се оказват нискоефективни

Мрежа от хиляди мобилни телефони сканира украинското небе за дронове и ракети

07:41 | 28.03.24 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В последната седмица Русия изстрелва различни типове ракети, дронове и комбинации от тях в търсене на слабите места на системата за противовъздушна отбрана (ПВО) на Украйна, пише украинският Център за отбранителни стратегии. Срещу столицата Киев за първи път бяха изстреляни ракети от окупирания Крим и се смята, че става дума за наскоро въведените в руската армия свърхзвукови ракети "Циркон".

Съдейки по отломките, Русия за втори път използва тази ракета в Украйна - първата при масирания комбиниран ракетен удар в началото на февруари. Говорителят на ВВС на Украйна майор Иля Йевлаш коментира, че ракетата действително в определен етап от полета си достига свръхзвукова скорост, но тя намалява, насочвайки се към целта си, и тогава тя може да бъде унищожена от системите Patriot и SAMP/T.

Военният анализатор Олександър Коваленко коментира, че това са реалните изпитания на тези ракети. Източници на Defense Express съобщават, че отломките този път дават много информация за ракетата. Според тях тя е с нестандартна форма и много малко тегло на бойната глава - до 150 килограма. В нея има 40 килограма експлозив, което се окачествява като много малко количество за заявените възможности на ракетата.

За сравнение, други противокорабни ракети като "Оникс" са с тегло на главата от 300 кг, а свръхзвуковата ракета "Кинжал" - 500 кг. С тази бойна глава ракетата "Циркон" може да потопи не повече от корвета, сочат още данните на експертите.

Причината теглото на бойната глава да бъде толкова ниско е далекобойността на ракетата - за да достигне заявените от руския президент Владимир Путин 1000 километра, теглото на ракетата трябва да бъде намалено.

Преди въвеждането в армията руски медии отбелязаха малката бойна глава, но обясниха, че високата скорост и специфичната форма компенсират това и ракетата може да потопи самолетоносач. Със сегашната бойна глава ракетата "Циркон" обаче се определя като неефективна спрямо направените заявки за нея. Техническото задание към конструкторите все пак може да бъде изпълнено, но само с използването на ядрена бойна глава, сочи анализът на отломките на "Циркон", установени в Киев.

Система от хиляди мобилни телефони открива дронове и ракети, изстреляни към Украйна

Система от хиляди мобилни телефони, разположени по цялата територия на Украйна, следи за движението на дронове и ракети, съобщава британското издание The Telegraph. По този начин се създава елементарен акустичен сензор, който чрез изкуствен интелект разграничава звуците в небето над Украйна.

Историята прави пълен кръг, коментират военни анализатори - звукови сонари са използвани за засичане на действията на врага през 20-те и 30-те години на миналия век, когато са отсъствали радарите. Днес те се завръщат на бойното поле, но подкрепени от новите технологии и не заместват радарите, а правят работата им по-ефективна.

Друга подобна система използва не мобилни телефони, а малки евтини компютри. Те засичат дронове от почти 5 километра, крилати ракети от 6 километра, а балистични ракети - от почти 10 километра.

Германия спешно ще осигури боеприпаси за Украйна

Германия ще достави 10 хил. артилерийски снаряда за Украйна в близките дни, съобщи ръководителят на ситуационния център към Министерството на отбраната на Германия ген. Кристиан Фройдинг. Това са снаряди от запасите на германската армия, посочва той в интервю за Deutsche Welle.

Берлин участва и в инициативата на Чехия за покупката на снаряди извън територията на ЕС и смята да купи 180 хил., които да бъдат предоставени в Украйна през втората половина на 2024 г. Отделно през четвъртото тримесечие на годината Германия планира да достави 100 хил. снаряда за Киев.

Британският The Telegraph посочва, че заради липсата на боеприпаси украинските воени пестят и изстрелват по около 2000 на ден, спрямо 10 000, изстрелвани от Русия всеки ден. В първите 18 месеца от войната САЩ доставяха достатъчно снаряди, за да могат украинските военни да бъдат равностойни на руснаците. След това обаче подкрепата намаля, а от края на декември и доставки на снаряди липсват, след като пакет с 61 млрд. долара помощ за Украйна е блокиран в Конгреса.

Харков остава под масиран обстрел

За пореден ден Харков е под масиран обстрел с ракети С-300/С-400 и артилерия, изстрелвани от Белгородска област в Русия. При масираната атака на 22 март по града бяха изстреляни 21 ракети. Поразени бяха енергийни съоръжения и системата се срина. В ранните часове на 28 март имаше нови атаки с дронове в южните части на Украйна. По време на посещение в съседната Сумска област, която също е подложена на обстрел, президентът на Украйна Володимир Зеленски отново призова съюзниците за допълнителни доставки на системи ПВО за страната. "Няма рационално обяснение защо небето над Харков не е защитено от руския терор", отбеляза той.

В нощта срещу 28 март южните части на Украйна (Одеска, Днипропетровска, Запорожка и Харковска област) отново бяха подложени и на обстрел с дронове, сочат данните на украинските ВВС. Свалени са 26 от 28 изстреляни дрона. Украйна обаче няма противодействие срещу трите С-300, Х-22 и Х-31, които също са използвани в нощната атака срещу страната. По данни на южното направление на отбраната на Украйна целта са били енергийни съоръжения и промишлени предприятия.

На фронтовата линия руските части напредват в няколко направления - основно около Бахмут и Авдиевка. Руските военни кореспонденти съобщават за напредък към Семенивка (около Авдиевка). От Центъра за стратегическа отбрана отбелязват, че целта там е прекъсване на логистична връзка на Таврийското направление. Част от Бердичи също вече е окупирана от руските военни. Около Бахмут е превзето населеното място Иванивске (благодарение на бойната авиация) и следващата цел е Часов Яр.

Украинците обаче връщат позиции около Синкивка (в Купянско направление), а край Лиман има контраатаки към Терни, сочат още данните на украинските военни анализатори.

Позиционни остават боевете по останалите части на фронтовата линия и интензивността на бойните действия остава по-ниска  спрямо началото на месеца. В сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на САЩ за 763-я ден от началото на пълномащабната война се говори за 60 директни бойни сблъсъка, а под артилерийски и минометен обстрел са към 100 населени места около фронтовата линия.

През изминалото денонощие най-гореща точка остава направлението към Новопавливка, където са отблъснати 27 атаки срещу Хеорхиевка и Новомихайливка, където руснаците опитват пробиви, подкрепени от бойна авиация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

3
rate up comment 23 rate down comment 16
khao
преди 4 седмици
До: 0pk пак не си разбрал... засичат ги с полицейски радар! Един ушев стои в храстите близо до гронта и дебне... щом и засече скороста, математика до него веднага смета всичко до 7-та цифра след запетайката и знае кога и къде ще падне, а ПВО-то дебне.... така работят радарите на пейтриъта, ще ги уцелите ... дедддофф! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 11
Vayk__
преди 4 седмици
"Система от хиляди мобилни телефони открива дронове и ракети, изстреляни към Украйна" е това за Гераните единствено върши работа, те са достатъчно бавни:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 20
0pk
преди 4 седмици
Радари не останаха, почнахме с ехолокатори да определяме посоката на движение за ракети/дронове. Скоро ще почнат да падат ретланслаторните кули. На места им спряха тока за постоянно с нискоефективни ракети пред свършване. Ще переможемо, дрогаре евроатлантисти! Побiда близко. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още