IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна има много малко време, за да се подготви за новата руска офанзива

Русия отново обстрелва Украйна с балистични ракети, "Кинжал" и дронове, Полша активизира бойната авиация заради атаките към Западна Украйна

08:09 | 29.03.24 г. 4
Снимка: Въоръжени сили на Украйна
Снимка: Въоръжени сили на Украйна

От есента на 2023 г. Украйна изпитва дефицит на муниции и това е причината за загубата на Авдиевка, коментира украинският президент Володимир Зеленски в интервю за CBS. "Момчетата просто нямаха с какво да защитят града", категоричен беше той. Според него Русия се готви за нова офанзива през май или юни и за да стабилизира ситуацията на фронтовата линия, Киев се нуждае от противовъздушна отбрана (ПВО) и снаряди.

От декември насам украинските военни изпитват реална криза за боеприпаси, която донякъде се решава от масовото производство на дронове от различни видове.

"Преживяхме зимата благодарение на ракетите за противовъздушна отбрана, които ни дадоха партньорите - и от Европа, и от САЩ. Това не отменя нуждата ни от артилерийски снаряди", каза още украинският държавен глава.

В момента в Украйна има три системи Patriot, които са доставени не от САЩ, а от партньори. Още 5-7 такива системи от резервите на САЩ биха дали възможност на украинската индустрия да работи, децата да ходят на училище и да бъде защитено небето, заяви Зеленски. Според него тогава ще има и движение напред и на фронта, където ще са нужни още артилерийски снаряди, за да бъдат деокупирани украинските земи. За това е нужна не само военна подкрепа, но и икономическа - търговските отношения на Москва с другите държави трябва да бъдат прекъснати, призова украинският президент.

Ако Украйна си върне окупираните територии, руският президент Владимир Путин ще бъде зает да защити властта си, "да не бъде изнесен от Кремъл", така както бяха "изнасяни" съветските лидери, категоричен беше Зеленски, припомняйки, че по времето на СССР никой не напускаше властта "на собствен ход". Според него Русия би имала бъдеще, ако президентът не се обгражда от "служители на КГБ" и други сътрудници, а от мениджъри, които искат да развият собствената си държава, която е толкова богата на ресурси.

"За да спрем Путин да заплашва и други държави, трябва да го накараме да се занимава със собствената си държава", категоричен беше Зеленски. Той допълни, че за Путин няма украинска държава и украинци, а разглежда страната като "сателит на Русия" и вижда в тази група и Полша, Прибалтийските републики, дори и "половин Германия".

"Той иска да се върне назад и не е забравил 80-те и 90-те години на миналия век", заяви държавният глава.

Зеленски отхвърли коментарите, че САЩ отделят десетки милиарди долари, а непрекъснато иска още и още. Реално 75% от средствата, които Вашингтон дава на Украйна, остават в САЩ. "При нас идват боеприпасите, които отпуска Конгресът, но производството остава в САЩ, парите остават в САЩ, данъците се плащат в САЩ", обясни Зеленски.

Нещо повече - американските оръжия получават голяма "реклама" в Украйна - заявките за тях се увеличават, цената им расте, има ръст на заявките за лиценз за съвместно производство на оръжията по целия свят.

Нова масова комбинирана въздушна атака срещу Украйна

В нощта срещу 29 март Русия отново обстрелва територията на Украйна с дронове и ракети, включително и "Кинжал", съобщават Военновъздушните сили на Украйна. Полските им колеги са активизирали бойната авиация във връзка с обстрела към Западна Украйна. Кметът на Лвов Андрий Садовий съобщи, че свръхзвукови ракети са насочени към града. През уикенда Русия атакува газови съоръжения в западните части на страната.

Това е поредна въздушна атака срещу Украйна в последните 10 дни. Миналия петък (22 март) руснаците извършиха най-масовата атака срещу украинската енергийната система, която предизвика частичен срив на системата в някои части на страната, като поражения има едновременно по генериращи мощности и енергийната мрежа.

От Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) съобщават, че в последната седмица непрекъснато чуват експлозии около Запорожката атомна централа, включително и вероятно от "изходяща артилерийска стрелба". От агенцията предупреждават, че опасността за най-голямата ядрена централа в Европа остава много висока през последните две години. Миналата седмица за кратко беше прекъсната основната захранваща линия на централата към украинската енергийна мрежа.

На фронтовата линия атаките намаляват интензитета си

За пореден ден интензитетът на бойните действия на фронтовата линия остава нисък, е видно от сводките на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Анализите на Института за изучаване на войната (ISW) също показват, че на този етап украинските военни удържат щурма на руските военни в голяма част от фронтовата линия.

Оценката на военните анализатори сочат, че от началото на офанзивата на руснаците през октомври 2023 г. до края на март 2024 г. те са превзели 505 кв. км площ, но от началото на годината до края на март окупираната площ е 100 кв. км.

В 764-я ден от пълномащабната война има 59 директни бойни сблъсъка, а към 100 населени места около фронтовата линия са под артилерийски и минометен обстрел. По данни на украински военни анализатори в направлението Купянск - Лиман остава голямо струпване на руски войски (към 100 хил. души), но засега данните на ВСУ показват, че атаките в този регион не се активизират.

Центърът за отбранителни стратегии предупреждава за опити за превземане на позиции около магистралата Т0504 около Бахмут, а данните на военните показват, че в този регион има отбити 13 атаки около Часов Яр, Клищиевка и Андриевка. Най-активни са битките в Новопавливка - в боевете около Хеорхиевка, Урожйне и Новомихайливка руснаците опитват да напреднат под прикритието на бойна авиация. Отблъснати са 22 атаки, допълват от ВСУ.

Руската ПВО вероятно е свалила свой Су-27 над Крим

Системите за противовъздушна отбрана, разположени в окупирания Крим, вероятно са свалили руския Су-27, който падна в Черно море, пише Forbes. Изданието визира разпространено в социалните мрежи видео, на което се вижда падащият горящ самолет. Според Defense Express от видеото е трудно да се прецени дали става въпрос за някой от новите модели на Су, или Су-27, които все по-рядко се използват от руските ВВС.

Именно Су-27 беше използван за прихващане и унищожаване на разузнавателен американски дрон над Черно море, припомня Forbes. Тогава самолетът поля с гориво дрона и така се стигна до падането му в морето.

Назначеният от Москва губернатор на Севастопол Михаил Развожаев потвърди за падането на самолета, без да уточни причината. Пилотът е успял да катапултира и е спасен, допълни той в кратко съобщение в Telegram.

Нови данни за атаката над Крим през уикенда

В сутрешните часове на 24 март Украйна е изстреляла 40 ракети Storm Shadow, както и ракети "Нептун" по военни цели в Крим, пише още Forbes. Досега стана известно за разрушен център за наблюдение на Черноморския флот и щети по четири кораба в пристанището на Севастопол. Сега изданието съобщава и за поражения по летище "Балбек", както и по самолети, които са се намирали там.

Според Центъра за отбранителни стратегии унищожен е един Су-27, а щети има по още два самолета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 29.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 12
khao
преди 4 седмици
До: Tikva007 ... и не само, вярват и в опорките на мордор. Но лично на мен ми трябваха два твои коментара зада те разбера, не чаках да чуя вярванията ти. :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
doba
преди 4 седмици
Тази сутрин гледах Тагарев по ТВто. Толкова унил не съм го виждал досега...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
Tikva007
преди 4 седмици
*Украйна има много малко време, за да се подготви за новата руска офанзива* - Добро заглавие, но The Times е още по-точен и по английски лаконичен: *Its time we talked about the fall of Kyiv* - https://thetimes.co.uk/article/its-time-we-talked-about-the-fall-of-kyiv-6l3vrxbhf - И каква разлика със заглавията от преди година! Гллуупацити по това се познават, че вярват в приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още