IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран сигнализира, че няма планове за удар срещу Израел след снощните взривове

Техеран омаловажава случилото си, заявявайки, че то се дължи на "проникнали" лица

14:22 | 19.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Въпреки експлозиите, които отекнаха над ирански град в петък и които според източници са дело на Израел, Техеран омаловажи случая и сигнализира, че няма планове за ответен удар – отговор, който явно цели предотвратяване на по-широк конфликт в региона, предава Ройтерс.

Ограниченият мащаб на атаката и приглушеният отговор на Иран изглежда са сигнал за успешните усилия на дипломати, които работят денонощно, за да предотвратят мащабна война след иранското нападение с дронове и ракети срещу Израел миналата събота.

Иранските медии и официални лица съобщиха за малък брой експлозии, които по думите им са резултат от удар на иранската противовъздушна отбрана върху три дрона над град Исфахан. Трябва да се отбележи, че те описват случилото се като нападение от "проникнали" лица, а не от Израел, премахвайки необходимостта от отмъщение.

Ирански служител е заявил пред Ройтерс, че Техеран няма планове да отправи ответен удар срещу Израел заради случилото се.

„Чуждестранният източник на инцидента не е потвърден. Не сме получили външна атака и дискусията клони повече към проникване, отколкото към атака“, каза служителят.

Израел не е казал нищо по повод случая. От дни страната казва, че планира да отмъсти на Иран за ударите от уикенда. Те бяха първата директна атака срещу Израел от Иран в десетилетия на война в сянка, водена от подставени лица, която ескалира в целия Близък изток на фона на шестмесечна битка в Газа.

Дългогодишните врагове се насочиха към пряка конфронтация след предполагаем израелски въздушен удар на 1 април, който разруши сграда в комплекса на иранското консулство в Дамаск и уби няколко ирански офицери, включително висш генерал.

Отговорът на Иран с директна атака срещу Израел беше безпрецедентен, но не причини смъртни случаи, а само незначителни щети, тъй като Израел и съюзниците му свалиха стотици ракети и дронове.

Съюзниците, включително САЩ, оттогава оказват силен натиск, за да гарантират, че всяко по-нататъшно отмъщение ще бъде така определено, че да не провокира спирала от военни действия. Британският и германският външен министър посетиха Йерусалим тази седмица, а западните страни затегнаха санкциите срещу Иран, за да смекчат реакцията на Израел.

Страните по света призоваха в петък и двете страни да предотвратят по-нататъшна ескалация.

„Абсолютно необходимо е регионът да остане стабилен и всички страни да се въздържат от по-нататъшни действия“, каза ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Подобни призиви дойдоха от Пекин и от арабските държави в региона.

Фондовите пазари в цял свят отчетоха спадове, цените на петрола скочиха, а доходността по американските облигации се понижи, тъй като търговците се тревожат за рисковете.

В Иран новинарските репортажи за инцидента от петък не споменават Израел, а държавната телевизия излъчва мнения на анализатори и експерти, които пренебрегват мащаба.

Анализатор каза пред държавната телевизия, че мини дронове, управлявани от "инфилтратори от вътрешността на Иран", са били свалени от противовъздушната отбрана в Исфахан.

Малко след полунощ "три дрона бяха видени в небето над Исфахан. Системата за противовъздушна отбрана се задейства и унищожи тези дронове в небето", съобщи иранската държавна телевизия.

Старши командир на армията Сиавош Михандуст беше цитиран от държавната телевизия, заявявайки, че системите за противовъздушна отбрана са свалили "подозрителен обект".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още