IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел поднови бомбардировките в северните региони на Ивицата Газа

Новите удари са осъществени след сигнали за входящи ракети в два южни израелски гранични града

13:08 | 24.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: EPA/ABIR SULTAN
Снимка: EPA/ABIR SULTAN

Израел засилва ударите и обстрела в Ивицата Газа от вторник, а армията е наредила нова евакуация в северната част на анклава, като предупреждава цивилните, че се намират в "опасна бойна зона".

За удари от въздуха и обстрел от танкове по земя се съобщава в централните и южните райони на територията. Според жители бомбардировките са продължили непрекъснато за почти 24 часа, предава Ройтерс.

В публикация в платформата X говорителят на израелската армия Авичай Адрее призовава жителите на четири зони в Бейт Лахия в северните части на Ивицата Газа да се преместят в две определени зони. По думите на Адрее военните "ще работят с изключителна сила срещу терористичната инфраструктура и подривни елементи" в региона.

В изявление на военните се посочва, че те „следват международното право и предприемат възможни предпазни мерки за смекчаване на щетите сред цивилните“.

Подновяването на обстрела и бомбардировките в северните части на Ивицата Газа идва почти четири месеца, след като израелската армия обяви, че изтегля войските си от региона, тъй като групировката „Хамас“ вече не контролира тези райони. Този месец Израел също изтегли по-голямата част от силите си в южната част на Ивицата Газа. Усилията за прекратяване на огъня обаче се провалиха, а израелските бомбардировки и нападения на територията затрудняват завръщането на разселените жители в изоставените им домове.

Новите удари в северните региони на територията са осъществени след сигнали за входящи ракети в два южни израелски гранични града. Не се съобщава за жертви.

Въоръженото крило на „Ислямски джихад“, група, която е съюзник на „Хамас“, пое отговорност за атаките срещу Сдерот и Нир Ам. Това показва, че бойците все още са в състояние да изстрелват ракети почти 200 дни от началото на войната, оставила в руини големи територии от анклава и разселила почти цялото му население от 2,3 млн. души.

От „Хамас“ казват, че Израел е постигнал само "унижение и поражение" с офанзивата си.

Във видео, излъчено от телевизия Al Jazeera, Абу Убайда, говорителят на въоръженото крило на „Хамас“, призовава за ескалация на конфликта на всички фронтове. Той похвали Иран за първата му директна атака срещу Израел по-рано този месец и коментира, че „Хамас“ се придържа към исканията си в преговорите за прекратяване на огъня: Израел да прекрати окончателно войната, да изтегли всичките си войски от ивицата Газа и да позволи на разселените да се върнат на север.

Израел се съпротивлява на постоянното прекратяване на огъня, като казва, че това ще позволи на „Хамас“ да се прегрупира.

Специалният регионален пратеник на САЩ по хуманитарните въпроси Дейвид Сатърфийлд коментира пред репортери във Вашингтон, че жителите на Газа са изправени пред значителен риск от глад, особено на север. Той призова Израел да предостави помощ на нуждаещите се.

Филип Лазарини, ръководител на хуманитарната агенция на ООН UNRWA, допълва, че броят на камионите с хуманитарна помощ, влизащи в Газа, е достигнал 310, което е най-високият дневен брой от началото на войната. „Това показва, че когато има воля, има и начин“, пише той в платформата Х.

Палестинските здравни власти казват, че повече от 34 хил. души са убити в седеммесечната война. Палестинците казват, че израелските войски са заравяли трупове в болницата „Насър“, основното здравно заведение в южната част на Ивицата Газа, за да прикрият престъпления. Общият брой на извадените тела от трите масови гроба, открити на територията на болницата, достига 310 през последната седмица.

Междувременно новоиздигнатият палестински премиер Мохамад Мустафа обяви пакет от реформи, насочени към укрепване на Палестинската власт на фона на засиления глобален натиск за възобновяване на политическия диалог с Израел.

Мустафа, назначен от палестинския президент Махмуд Абас по-рано тази година, казва, че правителството му ще въведе мерки за подобряване на прозрачността и борбата с корупцията, ще преразгледа съдебната система и секторите за сигурност и ще подобри ефективността на публичния сектор.

По думите на Мустафа здравната и образователната система ще бъдат подобрени, публичните финанси – укрепени, и ще се осъществяват и икономически реформи.

Обещанията за реформи до голяма степен отговарят на обещанията, дадени по-рано от неговия предшественик, който подаде оставка през февруари.

САЩ и други международни партньори притискат Палестинската автономия да приложи мащабни реформи, за да възстанови доверието сред палестинците, които са дълбоко разочаровани от органа, създаден съгласно временните мирни споразумения от Осло преди повече от 30 години.

Въпреки съпротивата на израелския премиер Бенямин Нетаняху, Вашингтон и неговите съюзници казват, че Палестинската автономия трябва да участва в управлението на Ивицата Газа, след като израелските войски се изтеглят. Съединените щати и повечето западни страни казват, че само решение с две държави, включващо независима палестинска държава, предлага реален шанс за мирно разрешаване на десетилетния конфликт.

Абас реагира гневно миналата седмица, когато Вашингтон наложи вето на палестинското искане за пълноправно членство в ООН. Палестинската автономия заяви, че ще преразгледа двустранните връзки със САЩ след това решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още