IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководителят на израелското военно разузнаване подаде оставка

Генерал-майор Ахарон Халива поема отговорност за атаката на "Хамас" от 7 октомври 2023 г. повече от седем месеца след нея

17:22 | 22.04.24 г.
Снимка: EPA/ABIR SULTAN
Снимка: EPA/ABIR SULTAN

Ръководителят на израелското военно разузнаване подаде оставка заради атаката на групировката „Хамас“ от 7 октомври 2023 г., която постави началото на продължаващата вече седем месеца и половина война.

Генерал-майор Ахарон Халива, ветеран от армията, поема отговорност за провалите, заради които е допуснато нападението, съобщава Ройтерс. Той е един от редицата висши израелски командири, които казаха, че не са успели да предвидят и предотвратят най-смъртоносната атака в историята на Израел.

„Разузнавателният отдел под мое командване не се справи със задачата, която ни беше поверена. Оттогава нося този черен ден със себе си“, посочва се в писмената оставка на Халива, публикувана от военните.

Той ще остане на поста, докато не бъде избран нов ръководител на военното разузнаване.

Израелските медии и коментатори очакват още оставки, след като основната военна кампания в Газа приключи.

Атаката от 7 октомври силно опетни репутацията на израелските военни и разузнавателни служби, които преди това бяха смятани за практически непобедими от въоръжени палестински групи като „Хамас“.

На 7 октомври 2023 г., в ранните сутрешни часове, хиляди бойци от „Хамас“ и други групировки пробиха бариерите за сигурност около Ивицата Газа, като изненадаха израелските сили, и нападнаха селища в южните части на страната.

Около 1200 израелци и чужденци бяха убити при нападението, повечето от които цивилни, а около 250 бяха отведени в плен в Ивицата Газа. Общо 133 души остават като заложници, според данни на израелските власти.

Ръководителят на въоръжените сили генерал-лейтенант Херци Халеви и ръководителят на местната разузнавателна агенция Шин Бет Ронен Бар поеха отговорност след атаката, но останаха на служба, докато войната в Ивицата Газа продължава.

За разлика от тях премиерът на Израел Бенямин Нетаняху досега не е поемал отговорност за атаката от 7 октомври, въпреки че проучванията показват, че повечето израелци обвиняват него. Според тях той не е направил достатъчно, за да предотврати нападението или да защити населението.

В отговор на атаката Израел започна офанзива срещу Ивицата Газа, в която досега са убити повече от 34 хил. палестинци, според местните здравни власти. Анклавът освен това е в руини.

През последните 24 часа поне 54 души са загинали в Ивицата Газа.

Междувременно стана ясно, че още днес могат да бъдат въведени американски санкции срещу израелска военна част, обвинена в нарушения на човешките права срещу палестинци в окупирания Западен бряг. Двама американски служители, запознати със ситуацията, са коментирали пред АП, че съобщението за влизане на санкциите в действие се очаква всеки момент.

Netzah Yehuda, или „Юдея завинаги“, е единица за ултраортодоксални еврейски войници, разположени на Западния бряг. Yesh Din, израелска правозастъпническа група, казва, че един от всеки петима войници, осъдени за нанасяне на вреда на палестинци или тяхна собственост от 2010 г. насам, идва от Netzah Yehuda.

Ори Гивати, директор на застъпничеството в Breaking the Silence, израелска група от бивши войници, които критикуват окупацията на Западния бряг, коментира, че злоупотребите от войници спрямо палестинците са систематични поради липса на последствия.

Нетаняху и други израелски политици критикуваха плановете на Вашингтон да санкционира ортодоксалната военна единица. Според Нетаняху „във време, когато нашите войници се бият с чудовищата на терора, намерението да се наложат санкции на част от отбранителните сили, е върхът на абсурда и моралната низост“.

Миналата седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън коментира, че е взел решение дали да намали финансирането на определени израелски звена за сигурност заради доклади за нарушения на човешките права преди 7 октомври. Той не назова името на Netzah Yehuda.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 22.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още