IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво представлява организацията „Хамас“?

Учредителният устав на "Хамас" от 1988 г. призовава за унищожаване на Израел, въпреки че в дадени моменти лидерите на "Хамас" предлагат и дългосрочно примирие

20:00 | 25.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Палестинското ислямистко движение "Хамас" извърши изненадваща атака срещу Южен Израел от ивицата Газа на 7 октомври, като уби 1200 души и взе около 250 заложници в най-кървавия ден в историята на Израел според израелски данни.

Това предизвика война между Израел и "Хамас", в която бяха извършени най-тежките бомбардировки в ивицата Газа през последните 75 години на конфликта. Повече от 25 000 палестинци бяха убити при израелските удари по ивицата Газа по данни на здравните власти в управляваната от "Хамас" палестинска територия, според които има опасения, че още хиляди жертви са останали в развалините.

Какво е „Хамас“?

"Хамас" е акроним от "Ислямско съпротивително движение" на арабски език. То е основано през 1987 г. от движението "Мюсюлмански братя" по време на първата палестинска интифада (или въстание).

Обявено е за терористично движение от Израел, САЩ, ЕС, Великобритания, Канада и Япония. "Хамас" характеризира въоръжените си дейности като съпротива срещу израелската окупация.

Какво цели да постигне „Хамас“?

Учредителният устав на "Хамас" от 1988 г. призовава за унищожаване на Израел, въпреки че в дадени моменти лидерите на "Хамас" са предлагали дългосрочно примирие (или така наречената худна на арабски език) с Израел в замяна на жизнеспособна палестинска държава на цялата палестинска територия, окупирана през 1967 г. от Израел по време на войната. Израел смята това за уловка.

Движението отказва да признае Израел и ожесточено се противопостави с насилие на мирните споразумения от Осло, договорени от Израел и Организацията за освобождение на Палестина (ООП) в средата на 90-те години.

Докато "Хамас" иска цялата земя между Средиземно море и река Йордан, която включва съвременната държава Израел, както и окупираните Западен бряг и ивицата Газа, през 2017 г. движението заяви, че може да приеме преходно решение.

В документ, издаден на 1 май същата година от напускащия ръководния пост негов лидер Халед Мешаал, "Хамас" заяви, че се е съгласил за временна палестинска държава в границите отпреди войната от 1967 г., въпреки че все още се противопоставя на признаването на правото на съществуване на Израел или отказването от каквито и да било палестински права. Един от най-високопоставените членове на "Хамас", Махмуд аз Захар, по-късно заяви, че документът не замества учредителния устав.

Как „Хамас“ идва на власт?

"Хамас" спечели палестинските парламентарни избори през 2006 г. - първият път, когато участва, и последният път, когато те бяха произведени. Движението пое властта в ивицата Газа през 2007 г. след кратка гражданска война, в която разгроми подкрепяните от Запада палестински сили, верни на Махмуд Абас, вътрешен съперник на "Хамас".

Абас е базиран на Западния бряг и оглавява по-светската Организация за освобождение на Палестина и нейната доминираща партия "Фатах".

Абас определи превземането на ивицата Газа като преврат. "Хамас" обвини Абас в заговор срещу движението.

Оттогава насам имаше многобройни конфликти с Израел, често включващи ракетни атаки на "Хамас" от ивицата Газа към Израел и израелски въздушни удари и бомбардировки на ивицата Газа.

Кои са бойците на „Хамас“?

Военното крило на "Хамас" се нарича Бригадите "Изедин Ал Касам". То е изпращало въоръжени бойци и атентатори самоубийци в Израел и изстреляло хиляди ракети и минометни снаряди.

Военното крило е изключително секретно и се ръководи от Мохамед Дейф, който организира нападението срещу Израел на 7 октомври.

То има бази в цялата ивица Газа, но също така и свои членове в окупирания от Израел Западен бряг и по-далеч. За много от неговите лидери и бойци сега се смята, че се бият срещу Израел в ивицата Газа от подземна мрежа от тунели.

Кой финансира „Хамас“?

Въпреки че е сунитско ислямистко движение, "Хамас" е част от регионален съюз, включващ Иран, Сирия и шиитската ислямистка групировка "Хизбула" в Ливан, които като цяло се противопоставят на политиката на САЩ в Близкия изток и Израел.

Макар да има власт основно в ивицата Газа, "Хамас" има също поддръжници във всички палестински територии и има лидери в целия близкоизточен район, включително в Катар.

Движението получава пари, оръжия и обучение от Иран, но също така има и глобална мрежа за набиране на средства, която използва, за да насочва помощите от благотворителни организации и приятелски държави, като предава парите през тунели в ивицата Газа или използва криптовалути, за да избегне международните санкции, казват експерти и официални представители.

Държавният департамент на САЩ заяви, че "Хамас" набира средства в други държави от Персийския залив и получава дарения от палестинци, други емигранти и собствени благотворителни организации.

Матю Левит, бивш американски официален представител, специализиран в борбата с тероризма, изчисли, че по-голямата част от бюджета на "Хамас" в размер на

повече от 300 милиона долара идва от данъци върху бизнес, както и от държави, включително Иран и Катар, или от благотворителни организации.

Катарски официален представител заяви в края на миналата година, че помощта на Катар за ивицата Газа се доставя директно на семейства, които се нуждаят от продукти от първа необходимост, като храна и лекарства, при строги гаранции, че тя достига до засегнатите цивилни. Разпределението се координира с Израел, с агенциите на ООН и САЩ, добави представителят.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още