IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия щурмува фронтовата линия в Украйна преди идването на помощта

Военни анализатори се чудят ще се справи ли руското ПВО с ракетите ATACMS

07:52 | 26.04.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руските военни увеличават натиска по почти цялата фронтова линия, опитвайки се да превзема възможно най-големи площи, преди Украйна да получи помощта, обещана от западните партньори. Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщават за 114 директни бойни сблъсъка в 792-я ден от началото на пълномащабната война. Извършени са и 75 удара с авиобомби, а над 110 населени места са под артилерийски и минометен обстрел.

Данните показват, че най-горещата точка е направлението около Авдиевка, където са отблъснати 30 атаки към Очеретине, Умаске, Невелске и Бердичи. Геолокализирани данни показват напредък на руските части към Соловьове и Новобахмутивка и този напредък е относително бърз в сравнение с предишните дни. Институтът за изучаване на войната (ISW) отбелязва, че Русия се стабилизира в тази част на фронтовата линия и може да се очакват известен тактически напредък, принуждаващ украинците да отстъпят.

Именно това се случи около Очеретине - при ротация на украинските части, руснаците успяха да напреднат силно и така застрашават отбранителната линия в това направление. Превземането на това населено място ще направи трудна за удържане линията Бердичи - Семенивка  - Уманске.  

Руски военни кореспонденти съобщават и за превземането на Соловьове. Засега обаче руснаците са далеч от целта си - Покровск.

Руското настъпление продължава и в направлението Бахмут и най-желаната и постижима в близко време цел - Часов Яр. ВСУ съобщава за отбити 26 атаки край Билохоривка, Спирне, Иванивске, Клищиевка, Верхнокаменске. Руските военни анализатори отбелязват, че има леко забавяне на щурма заради защитните линии на украинците.

По данни на украинския Център за отбранителни стратегии има данни, че руските части ще опитат фронтално настъпление към града. Това е рисков ход, тъй като руснаците изпуснаха някои важни позиции по фланговете - около Иванивске, и може да позволи контраатака на украинците.

Разширяването на фронтовата линия в тази зона ще отвори път на руснаците към последната отбранителна линия на Украйна в Донецка област.

От ВСУ докладват и за отблъснати 19 атаки към Новопавливка - около населените места Краснохоривка, Побйеда, Новомихайливка и Водяне, както и значително уселване на атаките около Лиман - към населените места Дружелюбивка, Макиевка, Торне, Торске и Серебряското лесничейство. В този район са отблъснати 20 атаки на руските военни. Според руски военни кореспонденти боеве вече се водят в промишлената зона на Краснохоривка, но наситеността на защитните съоръжения в региона забавя настъплението.

След пауза, продължила дни наред, отново има щурм и по направлението Купянск, където са отбити 10 атаки към Кислиевка, Брестове и Стелмахиевка.

По-ограничени са атаките в Запорожка и Херсонска област.

Според анализите на ISW успехите на руското настъпление зависят основно от помощта, която може да получи Украйна, както и увеличаването и качеството на бойната сила, която може да наберат военните. Западната подкрепа вече е гарантирана за следващите месеци, а властите направиха промени в правилата за мобилизация, които могат да осигурят нужните военни части, допълват анализаторите.

В САЩ се опасяват, че помощта е недостатъчна

Източници на Politico обаче съобщават, че в Белия дом се опасяват, че военната помощ, която предоставят на Киев е недостатъчна, за да бъде възстановен териториалният интегритет на Украйна. Вашингтон предостави веднага далекобойни ракети ATACMS, за които Украйна настоява от месеци, както и снаряди и различни ракети за противовъздушна отбрана.

Украинският президент Володимир Зеленски коментира на няколко пъти, че страната му ще получи това, от което имат най-спешна нужда военните. Важна е и скоростта, с която пристигат доставките, допълни той.

Politico съобщава, че Вашингтон вече подготвя и следващия пакет, който ще бъде на рекордната досега стойност 6 млрд. долара. В него влиза батарея Patriot, чиято цена е около 1 млрд. долара, артилерийски снаряди, устройства за борба с дронове, ракети от различни типове и т.н.

Според украински анализатори част от тези ракети са предназначени за самолети F-16 и може да се очаква и пристигането им на територията на Украйна.

Могат ли руските ПВО да се справят с ATACMS ?

Оценки на анализаторите от ISW сочат, че руснаците вероятно вече са подготвени за ударите, които могат да бъдат постигнати с новите далекобойни ракети, които доставя САЩ на Украйна. Те сочат, че възможните цели например са летища, което обаче само ще отдалечи руските бойни самолети от фронтовата линия и няма да преустанови ударите, които носят голям успех на руската армия и спомогнаха за превземането на Авдиевка след близо десетилетие.

Според The New York Times обаче Вашингтон е дал разрешение тези ракети да бъдат използвани в Крим. В Украйна очакват, че с тяхна помощ ще бъде атакуван Кримския мост. Според анализатори в страната това би могло да има успех, въпреки че Русия укрепи защитата , включително разполагайки новите системи за ПВО - С-500.

Причината е, че руските системи С са "неконтактни" - те разчитат на експлозия на ракетата в целевата зона, създавайки облак от фрагменти, които да унищожат целта. Но за ракетите ATACMS това е недостатъчно и не случайно в Москва се опасяват от новите доставки.

Business Insider отбелязва, че Украйна ще може да порази важни цели с новите си ракети и това може да накара Русия да промени тактиката си. На този етап е трудно да се прецени какъв тип ATACMS са изпратени на Киев - с каква далекобойност и вид бойни глави. Последният удар, за който се говори, че е извършен с тези ракети - по системи за ПВО на окупирания Крим, показа, че украинските части са разполагали с ракети с увеличена далекобойност и клъстерни бойни глави.

Възможно е обаче да има и други варианти, които да помогнат на Украйна да постигне и други цели, допълва още изданието.

Украйна продължава ударите по инфраструктура в Русия въпреки нежеланието на САЩ

Украйна продължава ударите по критична инфраструктура в Русия, въпреки че Вашингтон на няколко пъти публично даде да се разбере, че не подкрепят тази тактика. Преди два дни имаше нови удари по петролни обекти на "Роснефт" в Смоленска област - този път резервоари, а не рафинерии. 

Източници на AFP от украинската администрация отбелязват, че атаките са срещу легитимни военни цели . Атаките с дронове вече се отразяват негативно на руската индустрия за производство на горива - по данни на Bloomberg преработката на петрол достигна 11-месечно дъно през април. В същото време тези удари реално увеличават руския  петрол на пазара - именно опасенията за недостиг кара САЩ да критикуват тази стратегия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 26.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 19
khao
преди 1 седмица
До: 0pk само "чуджите агенти" вярват на американците! :D:D ние четем асмо квото е написано в руската преса и зелката ти цитира от там! Нещо неясно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 22
0pk
преди 1 седмица
До: zelka007 ти личнo ли ги броиш чувалите и бетеерчетата или една жена ти казва? 10:1 полза на Русия са нещата зелкич - американците го разправят. А ти ходи кърти паметници, щом това ти е на сърцето. После по-големи ще строим. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 32
zelka007
преди 1 седмица
ден 792 от тридневната война , над 1000 черни чувала натоварени в хладилни тирове , 15-тина танкчета и 15-тина бетеерчета за скрап ... добре върви съвъото ... втората най-могъща върнала разни селца на Украйна , немало бидета във външните нужници . некви хора нещо чоплят по некъф монумент в центъра на София ?! извозват разни неща , интересно ... нещо ми се губи от там , не мога да си спомня , преди време беше некакси различно , сега е едно асвабадено , по-просторно пред турското ... хммм ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още