IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отпускат военна помощ за Украйна от големия пакет за още 6 млрд. долара

Испания ще изпрати на Киев ракети за системите за противовъздушна отбрана Patriot

21:42 | 26.04.24 г.
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg

САЩ отпускат военна помощ още 6 млрд. долара от пакета за Украйна на стойност 61 млрд. долара, който беше одобрен от Камарата на представителите на 20 април.

Ангажиментът беше обявен от американския министър на отбраната Лойд Остин пред журналисти след приключването на виртуална среща на десетки международни поддръжници на Киев, съобщава АП.

„Това е най-големият пакет за подпомагане на сигурността, с който сме се ангажирали досега“, коментира Остин, като допълни, че ще включва боеприпаси за противовъздушна отбрана, системи за противодействие на дронове, артилерийски боеприпаси и подкрепа за поддръжка на техниката.

За разлика от отпуснатата в сряда помощ за 1 млрд. долара обаче, която включва боеприпаси от запасите на САЩ, помощта за 6 млрд. долара ще бъде осигурена от отбранителната индустрия, което означава, че ще отнеме повече време, за да стигне до бойното поле.

САЩ са ключов военен поддръжник на Украйна и се ангажират с военна помощ за десетки милиарди долари, откакто Русия започна войната.

Вашингтон осигури и подкрепа за 300 млн. долара през март, преди одобряването на големия пакет за военна помощ, чрез използване на спестени от Пентагона пари.

Възстановяването на потока от американска военна помощ ще позволи на украинската армия да възстанови силите си, но подготовката на контраофанзива ще отнеме повече време,  според американски военен служител. Ще отнеме време новите доставки да бъдат получени и приведени в действие за защита на позициите, пише БГНЕС.

Междувременно стана ясно, че Испания ще изпрати ракети за системите за противовъздушна отбрана Patriot на Украйна, която поиска повече помощ с военно оборудване, за да се противопостави на руските атаки, съобщава министърът на отбраната Маргарита Роблес, цитирана от АФП.

Роблес съобщава за "изпращането на комплект зенитни ракети за прихващане с голям обсег на действие Patriot“ по време на заседание на контактната група за отбрана на Украйна, в което тя участва чрез видеоконференция, казва се в съобщение на нейното министерство.

В изявлението не се уточнява колко ракети ще изпрати Испания.

От седмици Украйна настоява съюзниците ѝ да ѝ изпратят системи за противовъздушна отбрана, включително системи Patriot, които се смятат за най-ефективни срещу руските хиперзвукови ракети.

Заради нарастващата заплаха от страна на Русия президентът на Литва подкрепи желанието на полския държавен глава за разполагане на ядрени оръжия на НАТО в региона. Двамата обсъдиха сигурността, докато наблюдаваха военно учение в Сувалския пролом - коридор, който минава по дължината на полско-литовската граница, между силно милитаризирания руски ексклав Калининград и Беларус.

"Идеята за разполагане на ядрени оръжия не е подстрекателство към война или заплаха за Русия. Това е елемент от системата за възпиране, който трябва да действа като наистина значим възпиращ фактор", коментира литовският президент Гитанас Науседа.

Полският президент Анджей Дуда предложи разполагането на ядрени оръжия в страната, въпреки че идеята беше отхвърлена от други представители на Полша, включително от министър-председателя Доналд Туск.

"Цялата територия на НАТО, според нашите разбирания, трябва да бъде защитавана по подходящ, адекватен начин, така че е много логично една ядрена система да бъде преместена на източния фланг на НАТО", коментира Дуда. "Ние, като една от тези държави, сме заявили готовността си да приемем такова оръжие“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 26.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още