IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на ЕС се споразумяха да ускорят военната помощ за Украйна

Страните от Г-7 обмислят нови въздушни санкции срещу Иран

12:06 | 18.04.24 г.

Лидерите на 27-те страни членки на ЕС се споразумяха на извънреден Европейски съвет в Брюксел да се ускори и увеличи предоставянето на цялата необходима военна помощ на Украйна, включително артилерийски боеприпаси и ракети.

Съветът приветства напредъка по предложенията за насочване на извънредните приходи от блокираните активи на Русия в полза на Украйна и призовава за бързото им приемане.

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че страната му се нуждае от „спешни мерки“ за укрепване на противовъздушната си отбрана, за да устои на руските бомбардировки след удара по северния украински град Чернигов, при който загинаха 17 души.

Лидерите на ЕС настояват за "промяна на парадигмата"

Има съгласие относно факта, че членовете на ЕС са изправени пред "огромни и много трудни предизвикателства", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който председателства двудневната среща на върха, която започна в сряда.

Промишлеността и отбраната са в центъра на срещата на върха на лидерите в Брюксел."В светлината на геополитическото напрежение и по-настъпателните политически мерки, предприети от международните партньори и конкуренти", се казва в проекта за заключения от срещата на върха на ЕС, видян от Bloomberg, "Европа се нуждае от спешна промяна на парадигмата".

Европейските страни активизират работата си в областта на сигурността и промишлеността, тъй като лидерите им са все по-загрижени, че губят конкурентното си предимство пред американските и китайските фирми

По време на двудневната среща държавните и правителствените ръководители на ЕС обсъждат предложения за политики, които може да включват премахване на пречките пред мобилизирането на частни инвестиции в областта на чистите технологии и отбраната, както и възможността за емитиране на общ дълг на ЕС за военни разходи.

Страните от Г-7 обмислят нови въздушни санкции срещу Иран след нападението срещу Израел.

Съюзниците искат да изолират допълнително Иран в отговор на нападението. Някои държави от Групата на седемте обмислят нови санкции срещу Iran Air в отговор на нападението на Техеран срещу Израел от 13 април - ход, който допълнително ще ограничи полетите на иранския превозвач до Европа, съобщиха запознати.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още